Zdenko Mihajlović – Potpredsjednik

/Zdenko Mihajlović – Potpredsjednik

Zdenko Mihajlović 

In memoriam 

Pismo Roberta Jovanovića na Komemoraciji – govor za posljednji pozdrav Zdenku Mihajloviću

Dragi naš prijatelju, druže, brate, Zdenko, Zdeno, Zdena,

to si bio ti za sve nas koji smo te poznavali i od milja tako zvali. Moram da kažem da je bila prava privilegija raditi i biti u društvu s tobom i nekako s tobom dragi naš Zdenko sve je išlo lakše pa čak i najveći problemi su postajali rješivi, jer si ti Zdenko uvijek imao pravi savjet za sve nas oko sebe imajući pri tome uvijek dovoljno mudrosti, odlučnosti, visok prag tolerancije i uvažavanja, ujedno nas sve učeći da nam upravo to nedostaje u svakodnevnom životu. Uvijek ti je bilo važno da se do svakog rješenja dođe uz dobru volju i dogovorom. Uvijek si nesebično bio tu za sve nas ali nisi štedio sebe, čak ni naznake bolesti koja te je zahvatila nisu te sputavale da budeš u kontaktu se svima nama i nastaviš da radiš opet na dobrobit svih nas.

Ovoga puta obraćam se ovom tužnom skupu ispred think tank organizacije East West Bridge ili Most Istok Zapad gdje si ti Zdenko u zadnjih nekoliko godina sa ponosom obavljao odgovornu dužnost potpredsjednika. Predsjednik je naš kolega Jakob Finci, a drugi potpredsjednik kolega Kenan Ademović. Vas trojica i ja smo bili i osnovači ove organizacije u BIH, a koja je dio iste međunarodne organizacije East West Bridge International, a kao takva umrežena je globalno sa najrespektabilnijim think tank organizacijama u svijetu kao što je (Trilateralna komisija, Vijeće za međunarodne odnose, Prijetelji Evrope, Svjetski ekonomski forum u Davosu, Centar za globalni dijalog, nadalje preko Rusije, Japana i Kine do Azerbejdžana…) U BiH smo uspjeli okupiti neke od najuglednijih i najeminentnijih stručnjaka koji su okupljeni u radne grupe u raznim oblastima po struci i sa ciljem da kroz naučno istraživački rad i sveobuhvatni dijalog  dođemo do boljih rješenja od postojećih u BiH, ali i za širi region.

Naziv East West Bridge – Most istok Zapad u potpunosti ide uz tvoj karakter jer si znao praviti te mostove među ljudima, zajednicama, narodima i državama.

Sve si to radio sa lakoćom sa svojim sportskim duhom, i sa puno znanja i energije. Započeli smo zajedno više nacrta raznih projekata i nastavićemo raditi na tome. To dugujemo našim građanima zbog čije dobrobiti to sve radimo.

Da ti budem iskren kao što si ti uvijek bio dragi naš Zdena, sada će nam biti mnogo teže jer je za sve nas tvoj prerani odlazak nenadoknadiv gubitak, ali nastavićemo promišljeno i odlučno baš onako kako si nam ti uvijek savjetovao i radio.

Napustio si nas prerano, tvoj vedri lik će nam mnogo nedostajati ali znaj dragi naš Zdenko da ćeš zauvijek živjeti u našim mislima i dok ovo govorim upravo tebi dragi naš Zdenko posvećujemo nekoliko otkucaja svoga srca.

I to ćemo činiti stalno, tako da znaj dragi Zdenko za nas ti živiš i dalje.

Želimo da Vjerujemo da si sada u nekom boljem svijetu nego što je ovaj, vjerujemo da si sada u onakvom svijetu koji te zaslužuje i za koji si se borio i posvetio toj borbi sav život.

Iza tebe su ostala samo dobra djela, uzorna porodica, djeca, dragi unuci i dobri ljudi jer si tako uticao na sve nas, da se svakodnevno nadgrađujemo i popravljamo sami sebe kako bismo ubuduće jednoga dana svi zajedno bili cjelina i to ona najbolja i najsjanija.

Mi preuzimamo dalje obavezu za sve ono o čemu si nam ti govorio sa ciljem da istrajemo na tom putu.

Iako ne možemo nadoknaditi gubitak tvog preranog odlaska, tvojoj dragoj porodici ćemo biti podrška i pomoć kada god to bude potrebno.

Tvoji prijatelji, kolege i kolegice iz think tank organizacije East West Bridge- Most istok zapad.

Počivaj sada u miru i neka ti je vječna slava i hvala dragi naši voljeni Zdenko

2020-10-01T00:05:54+01:00