Vildana Bijedić (EWB BIH) u društvu istaknutih govornika na konferenciji BiH dijaspore u Washingtonu

/Vildana Bijedić (EWB BIH) u društvu istaknutih govornika na konferenciji BiH dijaspore u Washingtonu
Članica EWBBIH Vildana Bijedić bila je jedan od govornika je na trećoj konferencji BiH dijaspore, održanoj Washingtonu 28. i 29. aprila 2017. godine. Ova manifestacija je okupila mlade generacije BiH dijaspore nastanjene u SAD-u  i Kanadi.

Kao strastveni zagovornik za obrazovanje, Vildana je govorila na temu “Transformacija Mladih i budućih lidera kroz obrazovanje i tehnologiju”. Ona je naglasila vitalne važnosti održive saradnje između zajednice dijaspore i mladih u BiH. Prezentovala je efikasne alate saradnje kao što su:  grantovi za putovanja i mentorski programi. Vildana je sa prisutnima podijelila brojna dostignuća fondacije “BiH Futures” i predanost u osnaživanju mladih i budućih lidera.
 
 
Vildana se posebno zahvalila sponzorima: Bosanski-Američki Institut za Genocid i Obrazovanje (BAGI), kao i Savjetodavnom vijeću za Bosnu i Hercegovinu (ACBH),  s čijom pomoću se zalaže za promociju interesa Bosanskih Amerikanaca i zalaganje za jedinstvenu, multietničku i demokratsku BiH
 
 
Izrazila je veliku čast za prijem u ambasadu BiH u SAD-u. Nakon obilaska ambasade, Vildana se sastala sa Njegovom Ekselencijom, gospodinom Harisom Hrleom. Tokom posjete raspravljali su o zajednici BiH dijaspore u SAD-u, impelmentiranju kulturnih i obrazovnih programa saradnje između ove dvije zemlje. Istakla je njen angažman u “BiH Futures” fondaciji i East-West-Bridge, udruženju nezavisnih stručnjaka i istraživanja čiji je cilj biti svjetionik i snažan kontrolor kvaliteta političkog života u Bosni i Hercegovini, posvećenom izgradnji mostova između ljudi. Kao dio međunarodne mreže “East West Bridge” jača uticaj širom svijeta uključujući i SAD. Na inicijativu ambasadora složili su se da u toku ove godine organizuju konferenciju u ambasadi BiH s ciljem efikasnijeg uključivanja dijaspore u održivom razvoju BiH.

Save

Save

2018-01-08T19:58:55+01:00 May 15th, 2017|