Učesnici “Akademije izvrsnosti East West Bridge BiH” uspješno su završili trodnevni napredni seminar. Donijeli su samostalno niz zaključaka i preporuka!

/Učesnici “Akademije izvrsnosti East West Bridge BiH” uspješno su završili trodnevni napredni seminar. Donijeli su samostalno niz zaključaka i preporuka!

“ACADEMY OF EXCELLENCE – EAST WEST BRIDGE IN B&H” 2023/2024

Partner u projektu:

Vlada Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstvo vanjskih poslova SAD

 

Učesnici “Akademije izvrsnosti East West Bridge BiH” uspješno su završili trodnevni napredni seminar. Donijeli su samostalno niz zajedničkih zaključaka i preporuka prema civilnom društvu i javnoj upravi!

Učesnici naprednog seminara bili su 20 odabranih mladih aktivista koji dolaze iz različitih gradova širom Bosne i Hercegovine. Imali su priliku družiti se, razgovarati sa eminentnim predavačima i učiti od stručnjaka iz oblasti lokalnog aktivizma, demokratije, liderstva, geopolitike, obrazovanja, ekonomije, antikorupciji te diskutovati o aktuelnim temama i zbivanjima u BiH i regionu.

Nakon veoma sadržajne trodnevne agende naprednog seminara, donijeli su samostalno niz zajedničkih zaključaka i preporuka koje će uputiti prema civilnom društvu i javnoj upravi na različitim nivoima!

Ove preporuke mogu poslužiti kao dobar osnov za donošenje zakona i rješenja za bolje funkcionisanje javne uprave i izgradnje jakih državnih institucija u korist svih građana u BiH!  

Na ovaj način civilno društvo može artikulisati svoje preporuke i dati svoj doprinos, da u sinergiji sa  javnom upravom zajednički rade na iznalaženju boljih rješenja koja su u interesu svih građana u BiH.

Predavači završne napredne EWB Akademije izvrsnosti su bili:

 • Igor Davidović – bivši ambasador BiH, glavni pregovarač BiH sa EU 

 • Draško Aćimović – ekonomski ekspert, bivši ambasador BiH 

 • Bojan Šošić – ambasador BiH u Švedskoj 

 • Jovan Kovačić – predsjednik East West Bridge International

 • Zijad Lugavić – gradonačelnik Tuzle 

 • Vehid Šehić Šale– pravni stručnjak /Forum Građana Tuzla

 • Suzana Sekulović Kadirić – savjetnica za liderstvo i komunikaciju /Švedska

 • Zoran Pavlović – ekonomski ekspert

 • Dinka Huremović – aktivistkinja za ljudska prava

 • Mirela Biković – aktivistica Omladinski resursni centar Tuzla

Moderatori: 

 • Damjan Jugović – predsjednik upravnog odbora East West Bridge u BIH

 • Robert Jovanović – predsjednik East West Bridge u BIH

Na završnom naprednom seminaru su pored navedenih imena korištena iskustva i preporuke svih ostalih stručnjaka i eksperata koji su aktivno sudjelovali u proteklom ciklusu seminara: Jakob Finci, Lamija Tanović, Srđan Blagovčanin, Maja Gasal Vražalica, Ilija Trninić, Dario Jovanović, Kenan Ademović, Vedran Zubić, Dražen Barbarić, Nermina Mujagić, Vedad Pašić, Elvir Bucalo, Sabina Silajdžić, Ognjen Marković, Kasim Tatić, Almir Badnjević, Vedran Škoro, Mirza Atić … i drugi

 

Zajednički zaključci i preporuke prema javnoj upravi,

od strane mladih učesnika “Akademije Izvrsnosti East West Bridge BiH”:

 

 • Pored uvođenja reformi u obrazovanje u BiH, potrebno je sakodnevno promovisanje važnosti neformalnog obrazovanja među mladim ljudima u svrhu stručnog usavršavanja.

 • Razvijanje kritičkog mišljenja kod aktivnog stanovništva, kroz civilno društvo, a za potrebe rješavanja izazova i unapređenja lokane zajednice, te izgradnje jakih državnih institucija. 

 • Uspostava sistemskog međuzavisnog korektiva javnih institucija i civilnog društva.

 • Principe jednakosti i jednakopravnosti provoditi prema svim građanima na teritoriji cijele BiH, uključujući i Distrikt Brčko.

 • Osigurati provođenje fer i poštenih demokratskih izbora u BiH, koristeći digitalne tehnologije.

 • Osigurati jednake mogućnosti za političku participaciju žena.

 • Zahtjevati ustavne promjene u skladu sa međunarodnim obavezama, što bi omogućilo bolju funkionalnost države te poštivanje ljudskih prava.

 • Usklađivanje lokalnih regulativa kako bi se zadovoljio minimum normi koje lokalna zajednica treba da ostvari kao podršku mladima prema zakonu o mladima Federacije BiH, zakonu o omladinskom organizovanju Republike Srpske i zakonu o omladinskom organizovanju Brčko distrikta.

 • Uvođenje i primjena novih digitalnih tehnologija za rad elektronske uprave za potrebe rješavanja digitalnih usluga prema građanima i administrativnih regulativa u BiH!

 • Uspostava sistemskog i zakonskog okvira za suprotstavljanje korupciji i zloupotrebi javnih dobara. 

 

VIDEO: Predstavljanje učesnika “Akademije izvrsnosti East West Bridge u BIH”- Tuzla 25.04. prvi dan seminara

Napredni seminar Akademije izvrsnosti održan je od 25. – 27. aprila u Tuzli.

Na kraju naprednog seminara svim učesnicima svečano su uručene Potvrde o učešću na naprednom seminaru “Akademije izvrsnosti East West Bridge BiH” i zahvale na aktivnom doprinosu za razvijanje kritičkog mišljenja i motivacije mladih ka aktivizmu u svojim lokalnim zajednicama i stvaranja boljeg ambijenta u BH društvu. 

Robert Jovanović predsjednik East West Bridge u BIH zahvalio se na kraju svim svojim kolegama predavačima, eminentnim stručnjacima i ekspertima. Mladim česnicima je tom prilikom rekao da smo svi skupa u EWB Akademiji izvrsnosti ponosni na ovakve divne sjajne mlade ljude, koji rade na sebi , razvijaju svoje vještine ka izvrsnosti. Stojimo uz vas na tom putu kao podrška. Družiti se i raditi sa vama na ovoj akademiji za sve nas bilo je jedno sjajno iskustvo, iz čega smo svi mnogo naučili.

Okružite se dobrim ljudima i pozitivnom energijom.

Iskustva sa ove akademije za vas su samo dobar početak, želimo vam puno sreće i uspjeha u životu. 

 

Partner u projektu:

Vlada Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstvo vanjskih poslova SAD

*Objavljivanje ovog teksta je dijelom finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država. Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Pogledajte foto galeriju:

2024-05-06T22:50:36+01:00 April 30th, 2024|