U Brčkom uspješno održano još jedno predavanje-radionica “East West Bridge-a BiH”. Poruka: Gdje su nestala ljudska prava građana Brčko distrikta da se kandiduju i budu birani za članove predsjedništva BiH?

/U Brčkom uspješno održano još jedno predavanje-radionica “East West Bridge-a BiH”. Poruka: Gdje su nestala ljudska prava građana Brčko distrikta da se kandiduju i budu birani za članove predsjedništva BiH?

Brčko distrikt, 29.10.2020

Organizacija “East West Bridge BiH”, u partnerstvu sa Ambasadom SAD-a uspješno je organizovala još jednu u nizu radionica pod nazivom „Korištenje snage saradnje“, a domaćin je bio Evropski univerzitet Brčko distrikt.

Poruka: Gdje su nestala ljudska prava građana Brčko distrikta da se mogu kandidovati i budu birani za članove predsjedništva BiH?

Povodom 25 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, postavlja se pitanje da li je došlo vrijeme za pravedniju i funkcionalniju strukturu države BiH. Nameću se brojna pitanja na koja na ovim radionicama organizatori zajedno sa najboljim studentima u cijeloj BiH promišljaju i pokušavaju dati odgovore na ta pitanja i to konsenzusom.

Odabrani istaknuti studenti imali su priliku da slušaju predavanje i aktivno učestvovuju u radionici o temi pregovaranja i postizanja kompromisa, a kojom su rukovodili i predavali eksperti iz oblasti diplomatije, pregovaranja i izgradnje mira, sa osvrtom na 25. godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predavači su bili Igor Davidović bivši ambasador BiH, prof. dr. Zlatko Hadžidedić politički analitičar, te uvodničar i moderator Robert Jovanović. Svojim uvodnim govorom obratio se i akademik prof. dr. Nedeljko Stanković sa Evropskog univerziteta Brčko distrikt koji su bili domaćini ove radionice.

Nedeljko Stanković : na samom početku sve je srdačno pozdravio i poželio svima toplu dobrodošlicu kao domaćin na Evropskom univerzitetu Brčko distrikt. U nastavku je govoro da je ova 2020. godina posebna po mnogo čemu ako izuzmeno ovu pandemiju koja je zahvatila cijeli svijet. Posebna je i po tome što se ove godine obilježava 25 godina od potisivanja opšteg okvirnog sporazuma za mir  koji je parafiran u vazduhoplovnoj bazi u blizini grada Dejtona u američkoj državi Ohajo 21. novembra 1995. godine a svečano je potpisan u Parizu 14. decembra iste godine.  Anex 4. ovog sporazuma je Ustav BiH koji je tada i stupio na snagu.  Pozdravio je posebno sve studente učesnike u nadi da će se u pozitivnom smislu okoristiti od ove radionice.

Igor Davidović : I današnja radionica koju smo obavili sa studentima u Brčko distriktu bila je prilika da sa mladim generacijom razmijenimo mišljenja, ali prvenstveno da čujemo i njihove opservacije, njihovo viđenje i objašnjenje, bilo onoga što nam se dešavalo, ili onoga što nam se sada dešava. Ali naročito njihove procjene i prognoze o tome šta će nam se dešavati, kako ćemo i kojim korakom i kojim tempom krenuti dalje. Ali iza svega gdje da idemo dalje? šta nam je cilj, čemu stremimo? Još nekada, evo da se malo našalim, prije nego što sam od glavnog aktera evropskih integracija postao istoričar evropskih integracija, imao sam običaj da kažem ono što ponavljam i danas. Riječ je o procesima koji su međugeneracijski orjentisani. Sve o čemu smo već pričali o čemu smo komentarisali, što traje već 25 godina bilo je nažalost možemo konstatovati prepuno promašaja, a da ne kažem promašaj za promašajem je slijedio jedan drugog. Generacija sa kojom danas razgovaramo, o vremenu kada smo otpočeli evropske intergracije, o vremenu nakon okončanja rata, o vremenu potpisa Dejtonskog sporazuma, oni ili nisu bili rođeni ili su odrastali u nečemu prepuno priča i naraitiva o tome šta je nekada bilo, kako nam je bilo i zašto je to bilo. Naše nastojanje je da studentima pokušamo  usmjeriti fokus na nešto drugo, šta ćemo dalje? šta nam je budućnost, na koji način je možemo graditi, šta su naše vizije. Prvenstveno šta su njihove vizije ? Jednostavno generacija sa kojom se danas susrećemo i generacije koje slijede ovu generaciju imaće opterećenje prošlosti. Jednostavno riječ je o tome da su nam potrebne promjene. Potrebne su kvalitativne promjene, potrebne su konstruktivne promjene. Promjene koje znače drugačiji i bolji život. Prije svega ekonomski rast i socijalna sigurnost, poboljšanje životnog standarda i bolja perspektiva. Jednostavno, definisanje okvira i prostora u kojem želimo i mi i oni da ostanu i da pokušamo zajedno graditi nešto bolje istakao je ambasador Davidović.

Zlatko Hadžidedić: u toku svog izlaganja odgovarao je i na pitanja studenata i govorio je o tome kako smo se mi svi zajedno našli u ovakvoj naizgled bezizlaznoj situaciji.  lako je za to optužiti bilo koga lično ili bilo koju grupu ljudi za sve ono što se kod nas naopako događa, ali ono što je ovdje bitno jeste da mi imamo sistem koji takve ljude proizvodi. U nastavku je pored ostalog govorio da temelj problema u kojima se Bosna i Hercegovina nalazi proizlaze praktično iz jednog problema, razgradnje suvereniteta države Bosne i Hercegovine te prijenos istog na tri etničke oligarhije, koje nastoje da vještačke podjele zadrže kao faktičko stanje na tako podijeljenim teritorijama, unutar kojih praktično imaju privatno vlasništvo nad svim resursima. Kako bi zadržale takvo stanje, ove tri oligarhije čine sve što je u njihovoj moći da se suverenitet države, a samim tim i vladavina prava, ne uspostave ponovo, te da tu državu blokiraju na svaki njima dostupan način.

Robert Jovanović kao moderator ovih radionica je rekao : kroz aktivno učešće u dijalogu sa studentima u Brčko distriktu došlo se do saznanja da su studenti zadovoljni odrerđenim benefitima koje imaju kao građani distrikta, ali u isto vrijeme duboko su nezadovoljni kada se govorilo o neravnopravnosti i diskriminaciji naroda i građana u Bosni i Hercegovini. O tome već svjedoče brojne presude najvišeg suda za ljudska prava u Strazburu, koje ni nakon 11 godina nisu provedene kako bi se te diskriminacije u ustavu BiH ispravile. Ostao je gorak okus u ustima jer se došlo do toga da je u distriktu Brčko najviše izražena ova diskriminacija.

Pitanje svima i poruka iz Brčkog glasi: Pored svih već poznatih presuda iz Strazbura, gdje su nestala ljudska prava građana Brčko distrikta da se mogu kandidovati i budu birani za članove predsjedništva BiH, i do kada ćemo te vrste diskriminacije svi zajedno podnositi ?

Svi dosadašnji učesnici studenti iz svih šest univerziteta, uskoro će biti u prilici da zajedno promišljaju o novim boljim rješenjima na naprednoj dvodnevnoj radionici u Jajcu od 20. do 22. novembra sa svojim kolegama najboljim studentima, uz podršku predavača stručnjaka i eksperata, gdje će nastojati približiti stavove, i dati odgovore konsenzusom.

Takve zajedničke vizije u vidu putokaza ka boljim rješenjima ugradiće u Deklaraciju o budućnosti Bosne i Hercegovine koja će zajednički biti donesena konsenzusom.

Radionice su uspješno već održane na univezitetima u četiri grada ; Bijeljini, Sarajevu, Banja Luci i Brčko distriktu. Naredne radionice se pripremaju u Tuzli 04. 11. i Mostaru …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2020-10-31T16:58:49+01:00 October 30th, 2020|