Jaća uticaj Trilateralne komisije u Bosni i Hercegovini

/Jaća uticaj Trilateralne komisije u Bosni i Hercegovini

Organizacija „Ist vest bridž“ (East west bridge) koja djeluje kao ispostava Trilateralne komisije u Srbiji, proširila je svoje aktivnosti i na Bosnu i Hercegovinu gdje ima sve više članova.

Nakon što je Predsjedništvo EVB prošle godine donijelo odluku o osnivanju bosansko-hercegovačkog ogranka, u februaru je imenovano i rukovodstvo novoformirane organizacije u BiH. Za predsjednika EVB BiH izabran je Jakob Finci, za izvršnog direktora imenovan je bijeljinski advokat Miloš Stevanović, dok je za predsjednika Upravnog odbora izabran poznati društveni aktivista Robert Jovanović.

Među članovima EVB iz BiH su još i novinar Vedran Škoro, dobro poznato političko lice Ranko Škrbić, sarajevski advokat Kenan Ademović, komunikolog Aleksadar Vranješ, advokat Amela Pejdah, kao i Draško Aćimović, Mirza Ustamujić, Slobodan Marković, Naida Ademović, Damir Marjanović, Mirza Atić, Haris Huseinagić, Stefan Milić, Zlatan Begić, Zlatko Hadžidedić, Lamija Tanović i drugi.

Kolika je moć i društveni uticaj organizacije „Ist vest bridž“ najbolje govore imena njihovih istaknutih članova u Srbiji. Pored ostalih tu su Jovan Kovačić, Tahir Hasanović, Aleksandar Nikolić, princeza Jelisaveta Karađorđević, vlasnik TV Pink Željko Mitrović, ministarka u Vladi Srbije Zorana Mihajlović, Marko Blagojević, poznati srpski ljekar Miodrag Stojković, Goran Svilanović, Bojan Kostreš, Miloljub Albijanić i ostali.

Ivanić i Crnadak kod Stevanovića,
Dodik sa Stevanovićem na Jahorini

Da članovi EVB imaju značajan uticaj u našem društvu dokazuje i nedavna posjeta člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i ministra inostranih poslova Igora Crnatka advokatskoj kancelariji „Stevanović“ u Bijeljini. S obzirom da Miloš Stevanović sa svojim saradnicima zastupa veliki broj domaćih i stranih kompanija, u razgovoru su razmotreni modeli poboljšanja poslovnog okruženja za domaće i strane investitore u BiH.
Interesantno je da je Stevanović nedavno učestvovao i na Ekonomskom forumu – Jahorina 2016, na poziv predsjednika RS Milorada Dodika. On je vodio panel o Evropskoj uniji kojem je prisustvovala i premijerka Željka Cvijanović i veliki broj poznatih diplomata. Dakle, evidentan je uticaj Trilaterale i njihova moć da spoje suprotstavljene političke struje, što Stevanoviću polazi za rukom.

Trilateralna komisija osnovana je 1973. godine na inicijativu Dejvida Rokfelera i po ideji Zbignjeva Bžežinskog, s ciljem zbližavanja Amerike, Evrope i Japana (trilaterala). Na samom početku rada, 1973. objavljena je i svrha postojanja ove komisije: bliska trilateralna saradnja u cilju očuvanja mira, upravljanja svjetskom ekonomijom, podsticanja ekonomske rekonstrukcije i ublažavanja svjetskog siromaštva.

Uticaj Trilateralne komisije u svijetu danas je nemjerljiv a mnogi analitičari smatraju ovu grupaciju kao svjetsku vladu iz sjenke. Da li je njihova pojačana aktivnost u BiH najava nekih boljih vremena za ovu zemlju ili suprotno, ostaje da se vidi.

Izvor: deskrs.com

2018-01-08T19:58:58+01:00 May 28th, 2016|