Smajić o uvođenju internet-viza: EU neće nasjesti na politiku desničarskih lobističkih krugova

/Smajić o uvođenju internet-viza: EU neće nasjesti na politiku desničarskih lobističkih krugova

Prijedlog čelnika Evropske komisije Žan Kloda Junkera o uvođenju neke vrste „internet-vize“ za ulazak u EU osoba iz država Zapadnog Balkana, ali i onih izvan šengenskog prostora među poznavaocima prilika unutar EU tumači se kao političko-sigurnosna improvizacija isto onoliko koliko je to bila prethodna ideja o taksiranju ulazaka u šengenski prostor, piše bh. novinska agencija Patria.

Prema prijedlogu EK svi koji putuju u EU morat će se registrirati putem obrasca na internetu i dobiti odobrenje koje košta pet eura. Bez toga se neće moći preći granica, a niko ne garantira da će ulazak biti i odobren te je ostavljena mogućnost i odbijanja ulaska. To predstavlja i jedan oblik diskriminacije kao i ograničavanje slobode kretanja ljudi. Ovaj prijedlog trebao bi biti primjenljiv u roku od dvije godine.

Ekspert za evropsku politiku i proširenje EU Zekerijah Smajić koji je godinama živio u Briselu navodi da ako je suština povećanje nivoa sigurnosti i prevencija od terorizma, onda se u EU definitivno ne znaju prave adrese, uzroci i generatori globalne destabilizacije uključujući i terorističke prijetnje.

– Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan to sigurno nisu bez obzira što je kardinalno loša politika međunarodne zajednice i EU dovela do preusmjeravanja seobe stanovništva iz arapskih zemalja preko Balkana. Svima u EU je poznato da su terorizmi različitih oblika i posljedica osmišljeni, isplanirani i izvedeni upravo glavom i rukama njihovih građana. Nikada niti jedan izvršitelj zlodjela ovog tipa na tlu Evropske unije nije do sada registriran s balkanskih prostora – kaže Smajić za Patriju.

On kaže da ne može i ne smije tvrditi da je Balkan potpuno bezopasna zona u ovom smislu, ali mjere borbe protiv globalnog fenomena kao što je terorizam, ne bi smjele da se ‘lome’ preko stanovništva koje nije ništa skrivilo.

– Uvjeren sam da institucije EU neće ponovo nasjedati na prozirnu politiku desničarskih lobističkih krugova unutar nje same, koji su i bez ove mjere, današnju EU već previše daleko odvele udesno od izvornih principa na kojima je nekadašnja vizionarska, a danas raspadajuća Zajednica, nastala – zaključuje Smajić.

Izvor: Nap.ba

2018-01-08T19:58:55+01:00 November 19th, 2016|