Robert Jovanović – Predsjednik East West Bridge BIH

/Robert Jovanović – Predsjednik East West Bridge BIH

Komunikativan, kreativan, posvećen i dosljedan u svemu što radi kao menedžer i producent.

Robert Jovanović rođen je u Tuzli, u Bosni i Hercegovini. Osnovnu i srednju školu završio u Tuzli, kao Mašinski tehničar-Energetičar. U Zadru je služio redovni vojni rok u školi za rezervne oficire ŠRO – ARJ PVO. Studirao redovno na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli i vanredno na Ekonomskom fakultetu smjer “menadžment-upravljanje poslovnim procesima” na sarajevskom Univerzitetu, uporedo vanredno studira na Fakultetu za fizičku kulturu Univerziteta u Sarajevu za Višeg sportskog trenera košarke. Do svoje 20 godine je i aktivno igrao košarku u Republičkoj ligi EX- YU. Početkom 90-tih je radio kao košarkaški trener i vodio školu košarke u klubu “Sloboda Dita u” u Tuzli.

Nakon srednje škole dvije godine je radio kao mašinski tehničar u Rudniku mrkog uglja Mramor, nakon toga počinje svoju uspješnu privatnu poduzetničku avanturu. Privatno je vodio svoj vlastiti Caffe bilijar klub i igre na sreću u Tuzli. 

U ljeto 1995. odlazi u Split gdje je radio za UNHCR i nevladiniu organizaciju “Terre des Hommes” iz Švicarske kao glavni logističar, sjedište ureda u Splitu (Hrvatska), a program implemetiran u BIH, do početka 1997. godine. Potom se vraća u Tuzlu gdje već 23 godine radi u zajedničkoj firmi sa suprugom, kao Glavni producent i menadžer Direkcije “MISS BiH za Miss Svijeta”, licencirane agencije iz Londona za BiH, koja ima svoju misiju “ljepota sa svrhom “ te u svojim programima apeluje na razvoj svjesti kroz mnoge opšte korisne društvene teme. Unutar ove firme, egzistira i agencija ABC models Internatonal sa uredima u Beču, Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Podgorici, koja organizuje školu za mlade modele te ih afirmiše i angažuje u BiH i u Svijetu.

Od 1997, dva puta godišnje, Agencija ABC models tradicionalno organizuje BH Fashion Week (sedmicu mode) u 4 BH grada (Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla) koji svakako značajno doprinosi afirmaciji bosansko-hercegovačke modne industrije kulture i tradicije, zajedno s mladim kreativcima .

Robert Jovanović trenutno nije član niti jedne političke partije, ali je veoma društveno aktivan.

Od 2006-2015. godine bio je član upravnog odbora Američko-bosanske fondacije, a dvije godine je bio i izvršni direktor za BiH ove fondacije. Za to vrijeme ova fondacija je ostvarila mnoge projekte u BiH i Americi, sa ciljem boljeg razumjevanja i jačanja prijateljskih odnosa sa SAD-om.

Jedan je od osnivača Think tank organizacije East West Bridge u BiH, te je od 2016-2021. godine bio na dužnosti predsjednika upravnog odbora EWB u BiH. Od 2022. godine izabran na dužnost predsjednika East West Bridge u BiH.

Od aprila 2019. imenovan je za člana predsjedništva East West Bridge International, u čijem članstvu je oko 850 članova, stručnjaka iz 60 zemalja širom svijeta sa ciljem da unaprijede dijalog u svijetu.

Njegov moto je biti: Slobodan i sposoban a ne podoban.

Oženjen je i otac je jedne kćerke.

2022-05-06T14:03:44+01:00