Rezultat ankete po pitanju nekih od izmjena izbornog procesa u određenom roku, zaključno do 19.01.2024. godine.

/Rezultat ankete po pitanju nekih od izmjena izbornog procesa u određenom roku, zaključno do 19.01.2024. godine.

Rezultat ankete po pitanju nekih od izmjena izbornog procesa u određenom roku, zaključno do 19.01.2024. godine.

 

https://ankete.ewbbih.com/

ANKETA

Istraživanje stavova političkih stranaka zastupljenih u 
Parlamentarnoj skupštini BiH po pitanju izmjena izbornog procesa.

Zbog opšteg mišljenja u javnosti koje preovladava da postoji velika sumnja u kredibilitet izbornog procesa u BiH te da bismo imali ubuduće fer, poštene i regularne izbore koristeći nove tehnologije, sprovodimo ovu anketu koja bi trebala da izrazi spremnost i mišljenje parlamentarnih stranaka u BiH da to i urade iz poštovanja prema svojim biračima.

Nezavisno naučno i istraživačko Udruženje “Most Istok Zapad – Bosna i Hercegovina” (East West Bridge in B&H) sprovelo je istraživanje stavova političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH kroz anketu sa tri pitanja u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

Anketa:

  1. DA LI STE ZA UVOĐENJE DIGITALNIH TEHNOLOGIJA KOJE OMOGUĆAVAJU PRETPOSTAVKE ZA FER, POŠTENE I REGULARNE IZBORE U BIH ?

  2. DA LI STE ZA UVOĐENJE OBAVEZNOG GLASANJA U BiH?

  3. DA LI STE ZA UVOĐENJE INSTITUTA VANREDNIH I PRIJEVREMENIH IZBORA?

Političke stranke i zastupnici su imali mogućnost da u određenom roku do 19. januara kratko odgovore sa DA, NE ili nešto drugo sa obrazloženjem. Takođe je navedeno da se ignorisanje odgovora u ovoj anketi podrazumjeva kao NE !

Iako bi zastupnicima u parlamentu BiH trebao biti imperativ da imaju svoje stavove o svim pitanjima, neke stranke i njihovi zastupnici su izabrali da nemaju stav o tome i ne odgovore ništa na jasno postavljena pitanja.

Međutim i nakon objave javnih odgovora ostavljamo mogućnost svima u razumnom roku da nam i naknadno daju svoj odgovor u interesu javnosti!

Napominjemo da smo u tabeli evidentirali samo one stavove stranaka i zastupnika koje su nam pismeno poslali.

U nastavku objavljujemo tabelu sa rezultatima ankete koju su bh. stranke popunile u određenom roku, zaključno do 19.01.2024. godine.

 Uskoro ćemo poslati i novi set pitanja te nastaviti sa anketama u interesu javnosti .

 

 

 

 

2024-01-19T09:13:23+01:00 January 19th, 2024|