Reakcije / Esad Bajtal: Na put opšteg dobra isprsilo se licemjerno-interesno politikantstvo

/Reakcije / Esad Bajtal: Na put opšteg dobra isprsilo se licemjerno-interesno politikantstvo

Reakcije / Esad Bajtal: Na put opšteg dobra isprsilo se licemjerno-interesno politikantstvo

  1. 03. 2021. Print Screen/Bajtal nakon ostavke Bogićevića

Teško je biti racionalan u iracionalnom okruženju i reći bilo šta smisleno o ljudski neizrecivom, kaže u izjavi za Radiosarajevo.ba poznati bosanskohercegovački intelektualac i politički analitičar dr. Esad Bajtal nakon odluke Bogića Bogićevića da, razumljivo i očekivano, uslijed odvratnih političkih igara i raznih svinjarija povuče svoju kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva.

Potiranje ljudskog smisla

“Ovaj trenutak i zbivanje oko Bogića Bogićevića su upravo takvi. Sve je učinjeno da se konačno dogodi nešto dobro. I izbornom voljom građana bili smo na dobrom putu da tako i bude. Ali… Na put opšteg dobra isprsilo se licemjerno-interesno politikantstvo ko zna čime sve ostrašćenih pojedinaca i grupa, opterećenih sobom i svojim iracionalnim ambicijama potiranja ljudskog smisla i nade. Odnosno želje da ovaj grad, po ko zna koji put u svojoj nemirnoj povijesti, svemu uprkos, pokaže svijetu da nije rob etno-ludila i ideološke zatucanosti kakvi ga zapljuskuju sa etno-autističnog Istoka i Zapada. Od klero-ortodoksnih isključivosti komšiluka i susjedstva”, kaže Bajtal za Radisoarajevo.ba

Tupo i glupo

Prema njegovim riječima, sve podsjeća na onu debelo rezigniranu i jetku misao Ivana Meštovića iz davne, fašizmom već pomračene 1933. o tome kako “dobro hoće da bude bolje, bolje da postane najbolje, a samo tupo i glupo misli da je dovoljno samo sebi i da je dobro takvo kakvo je”. 

“Juče nam se dogodilo upravo to. Tupo i glupo su, indirektno, bježeći s bojnog polja, sračunato i mešetarski licemjerno, rekli svoje. Na građanima je da to prihvate ili odbiju kao neprihvatljivo. Ja, evo, ovim skromnim obraćanjem javnosti iskazujem svoje ljudsko i građansko – NE. Građana Sarajeva što se tiče, neka svako sam za sebe, po svojoj savjesti, izabere, odluči i glasno kaže za šta jest, a za šta nije, u ovom, za sve nas,  ljudski, civilizacijski i moralno  provokativnom i krajnje izazovnom trenutku. Sapienti sat!

Mudrome dovoljno!”, kazao je Bajtal.

Antifašista i Čovjek

Podsjetimo, Bogić Bogićević obavijestio je u srijedu SDP da odustaje od kandidature za prvog čovjeka Grada Sarajeva, nakon što se danas izbor čelništva glavnog grada pretvorio u pravu političku travicu.

Gradsko vijeće Sarajeva ima 28 vijećnika. Svaka od četiri sarajevske opštine koje čine Grad – Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Stari Grad, delegira sedam vijećnika u Gradsko vijeće.

Prema odredbama Statuta Grada Sarajeva Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno se garantuje minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a Ostalim najmanje dva mjesta.

Gradonačelnik glavnog grada BiH se bira javnim glasanjem, a za izbor je potrebno petnaest glasova. 

Bogić Bogićević je dugogodišnji bh. političar, antifašista, borac za ljudska prava, borac za mir i bivši član Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije kojeg su građani Bosne i Hercegovine izabrali za tu funkciju na prvim demokratskim izborima 1990. godine.

Izvor: https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/bajtal-na-put-opsteg-dobra-isprsilo-se-licemjerno-interesno-politikantstvo/411270

2021-03-25T18:53:30+01:00 March 25th, 2021|