Profesor Miodrag Živanović član EWB BiH govori za N1; Cilj je blokada ili eliminacija bilo kakvih “PROMJENA”

/Profesor Miodrag Živanović član EWB BiH govori za N1; Cilj je blokada ili eliminacija bilo kakvih “PROMJENA”

POGLEDAJTE OVDJE VIDEO INTERVJU:

Profesor Miodrag Živanović:

  • Cilj je blokada ili eliminacija bilo kakvih “PROMJENA”
  • Mi nemamo validnog kvalitetnog političara nigdje na Balkanu.
  • O rješenjima sa zapada…

Za Novi dan govorio je profesor Miodrag Živanović sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci.

Živanović je za N1 komentarisao da li je odlazak parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske na konsultacije sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i donošenje programske deklaracije SDA ugasio i posljednju nadu da dobijanje novog saziva Vijeća ministara BiH.

U svemu tome nema ničega dobrog jer je taj čin sam po sebi najavio nešto što je tako loš znak ili loša poruka. Cijela Bosna i Hercegovina ovakva mala kakva jeste je zapravo jedna fragmentirana država, ili društvo koje je isparcelisano. Ovakvim potezom se ta slika podiže na širi nivo, na nivo Balkana. Nakon ovoga slično će uraditi i hrvatski nacionalni korpus i za bošnjački ćemo vidjeti. Imat ćemo fragmentirani Balkan a protiv toga smo se htjeli boriti“, poručio je Živanović te dodao:

Sukobi na Balkanu stalno tinjaju, ali u ovom slučaju i trenutku, danas razgovori tog tipa nisu dobrodošli jer će početi slični procesi na drugim stranama i otuda je stabilnost problem. Problem je i deklaracija koju je donijela SDA koja je nevjerovatan dokument. Nevjerovatan je po tome što je to donijela politička partija koja je decenijama, ne samo učestvovala u sukobima i stvarala ono što se naziva rat, tragedija, pogibelji, odnosno nedostatku svega onoga što bi trebalo biti ljudsko. Ona nema moralno pravo na to, ali pokušava i da bez tog moralnog prava da profilira, da izloži ideje o građanskom društvu iz svoje pozicije. To nije moguće i to je ključni problem. S obzirom na aktere skorašnjih tragedija, to ne može da učini ni onaj dio političkih subjekata sa hrvatske ili srpske strane. Oni koji bi trebali imati moralno pravo da ponude drugi način organizovanja bh. društva  jednostavno više nisu ovdje ili su na marginama ili periferiji svih zbivanja“.

Profesora Živanovića voditeljica Novog dana Minela Jašar-Opardija je pitala i kakvu je poruku dobio Milorad Dodik time što su Mirko Šarović i Branislav Borenović odbili da napuste Vijeće ministara.

Koliko ja mogu da vidim iz ugla običnog čovjeka, mi nemamo validnog kvalitetnog političara nigdje na Balkanu. Dodik nije političar – on je tehnolog vlasti i zadužen je i sam sebe zadužuje da samo kao tenk provodi ili što mu je neko savjetovao, iako ne sluša savjete, ili došao do spoznaje da to realizuje. Vučić takođe nije političar – on je demagog. I u Hrvatskoj ne postoje političari. To znači da ne postoje ljudi koji imaju viziju. Vizija je suštinski element onoga ko hoće da se bavi politikom i vizija je najviši vid spoznaje; toga mi nemamo. Politika je reducirana na čistu kalkulaciju i tu nema budućnosti, tu je problem Balkana“, komentarisao je.

Profesor Živanović je za N1 ispričao i šta znači riječ “Balkan”.

Upitao me prije koju godinu prijatelj lingvista da li znam šta znači riječ Balkan. Rekao sam da mislim da znam, a on mi je kazao da ne znam i da ću mi on reći. Riječ Balkan ima dva dijela, prvi dio je bal a drugi je kan. Prvi dio označava ono što nazivamo igra, a drugi dio kan dolazi od latinskog (canis) što znači pas i zbog toga se riječ Balkan može prevoditi kao igra pasa. I zato imamo svakih 30-40 godina igru pasa na djelu“, ispričao je te poručio kako ti nije tačno, ali da je šarmantno to što je rekao.

Govorio je i o tome da li smatra da ćemo uskoro dobiti Vijeće ministara te poručio: “Mislim da je i ova situacija i nekoliko prethodnih situacija u 20 i više godina pokazalo da BiH nažalost ima takvo ustrojstvo u kojem dijelovi naše države mogu da funkcionišu ekscentrično i to stvara dodatnu haotičnu situaciju, ne zna se koji je organ kome nadređen, ko odlučuje a ko ne. Taj defekt u koji se zove moguće funkcinisanje države bez državnih organa je nešto što mi živimo više od četvrt vijeka“.

Izvor: N1

http://ba.n1info.com/Vijesti/a379862/Miodrag-Zivanovic-SDA-nema-moralno-pravo-na-to.html

2019-10-16T18:08:49+01:00 September 24th, 2019|