Profesor Esad Bajtal: Međunarodna zajednica mora pomoći u rješavanju armirane pat-pozicije u BiH

/Profesor Esad Bajtal: Međunarodna zajednica mora pomoći u rješavanju armirane pat-pozicije u BiH

 

Profesor Esad Bajtal: Međunarodna zajednica mora pomoći u rješavanju armirane pat-pozicije u BiH

Esad Bajtal, politički analitičar iz Sarajeva objašnjava zbog čega je blokirano formiranje vlasti u BiH i šta bi međunarodna zajednica trebala učiniti da se riješi ovaj problem.

Moskovska pozadina

Nažalost to nije prvi put.

Mi smo imali postizborne situacije u kojim se trošilo šest, pa čak i 15 mjeseci za formiranje vlasti na višim nivoima. Međutim, problem ovoga puta je što je to sve projektovano.

Prije su postojali ovakvi i onakvi nesporazumi, također neslučajni, ali ovoga puta radi se o jednoj armiranoj pat-poziciji koja je debelo projektovana i koja ima za svrhu onemogućiti funkciju države, institucija i opstrukciju društva BiH.

Rade to ova zagrebačko-beogradska linija sa moskovskom pozadinom.

Ovo je jedna zatvorena konzerva koja se mora nažalost otvarati spolja jer mi smo u poziciji da međunarodna zajednica ne čini ništa, da je prilično inertna i da zapravo posmatra sa strane dijeleći lekcije jednima, drugima ili trećima a da je pri tom, čini mi se, ili nesvjesna ili svjesna svoje pozicije savjetodavca koju već dugo održava ma sceni.

Međunarodna zajednica nije ovdje da savjetuje već da se aktivno uključi u procese, društvene procese, BiH i da ovu zemlju reintegriše, jer je to intencija Dejtona, i da je vodi društvu euroatlantskih integracija, zapravo, da je pripremi, da je organizuje na način kako je ta Evropa u koju BiH hoće da ide organizovala samu sebe.

Ne možete htjeti nekoga, i gurati ga, opominjati ga da se pripremi, da se organizuje, a vidite da on to sam ne može uraditi.

Amerika, Rusija, Turska

Međunarodna zajednica mora biti aktivnija, mora sve učini da se ova zemlja uredi na način kako je ta evropska zajednica uredila samu sebe.

Ja ne bih postavljao pitanje da li može, međunarodna zajednica kad shvati da joj je korisnije postaviti stvari drugačije nego što su one danas postavljene u BiH, da će tada djelovati u tim pravcu.

Mi htjeli ili ne htjeli, tu pasivnost međunarodne zajednice čitamo također po logici interesnih igara.

Očiti da nekome u tom međunardnom svijetu odgovora sve ovo.

Ko je taj i zašto mu to odgovora, ko se s kim igra, za šta je džoker i kome je džoker BiH — to je pitanje do kojeg je teško doći bez eventualnih istraživanja ili bez nekih znanja, koja su nama prosječnim građanima BiH u ovom trenutku nedostupna.

Postoje interesi, postoji ta raspetost interesna, između američko-ruske igre i s treće strane ima ova turska koja je opet nešto bliža moskovskoj političkoj sceni i geopolitičkoj logici, tako da ne znamo nijanse, ali je očito da je BiH u nekom, reklo bi se, raspelu između svih ovih međunarodnih institucija, logika, potreba, interesnih igara.

Šta će biti, kako će biti, to nažalost neće zavisiti od nas, ali bi bilo fer i korektno da onaj ko gradi sebe na određeni način a zove te unutra, dakle govorom o euroatlantstkim integracijama, da se pobrine da unutra uđeš jednako pripremljen, jednako organizovan, da se osjećaš kao kod kuće, kad dođeš tamo gdje te zovu i gdje te guraju.

Dejton, pokvarena veš mašina

Ne znam je li moguća promjena Dejtona, ali je nužna.

Ako već koliko već ima poslije rata, 23 godine, Dejton nije realizovao svoju intenciju reintegracije zemlje, onda ga ja doživljavam kao neki pokvareni stroj koji ste skupo platili, recimo domaćica veš mašinu, koja ne radi.

Međutim, dobri običaji, profesionalna etika u trgovinskoj sferi kaže da svaki proizvod koji ne radi, a ima uz sebe garanciju koju obavezno dobija prilikom kupovine, ima pravo ili na besplatno servisiranje, a ako ono ne uspije onda se ima pravo kupca na zamjenu za novi proizvod.

Dakle, Dejton je jedna pokvarena veš mašina, koja ne radi i sad se svi oglušuju, zapravo njegov proizvođač koji je pokušao da ga servisira preko bonskih ovlasti i ne znam kakvih sve ovlasti svojevremeno, koje više ne funkcionišu očito, ne znam zašto, trebalo bi da ga zamijeni novim ispravnim proizvodom, tim prije što smo mi taj proizvod platili vrlo skupo i u nekoj ireverzibilnoj valuti.

Ne može se to vratiti, ne mogu se vratiti mrtvi, ne mogu se vratiti invalidi, ne može se vratiti krv, suze, nesreća, sve ono čime smo platili Dejton.

Dakle, bilo bi krajnje korektno i bilo bi u moralnom smislu obavezujuće, čak imperativno da se ovoj zemlji da jedan sasvim novi politički odnosno, metaforički, govoreći, nova veš mašina koja će raditi onako kako treba da radi i zbog čega je kupljena.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

https://www.slobodnaevropa.org/a/bajtal-me%C4%91unarodna-zajednica-mora-rije%C5%A1iti-armiranu-pat-poziciju-u-bih/29725072.html

2019-01-23T16:55:21+01:00 January 23rd, 2019|