Predsjednik EWB BIH Jakob Finci podržao je Inicijativu Odbora za zaštitu prava Srba. Vratiti nazive ulica po oslobodiocima Sarajeva 1945.

/Predsjednik EWB BIH Jakob Finci podržao je Inicijativu Odbora za zaštitu prava Srba. Vratiti nazive ulica po oslobodiocima Sarajeva 1945.

Finci – Radanović: Vratiti nazive ulica po oslobodiocima Sarajeva 1945.

Sagovornici su saglasni da je pitanje naziva ulica u Sarajevu u suštini civilizacijsko pitanje, pitanje odnosa prema fašizmu i antifašizmu.

Tokom sastanka predsjednika Jevrejske zajednice BiH Jakoba Fincija i predsjednika Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđa Radanovića, Finci je bezrezervno podržao inicijativu Odbora da se vrate nazivi ulicama koje su nosile imena po oslobodiocima Sarajeva 6. aprila 1945. godine, prvenstveno po komandantima koji su iznijeli teret Sarajevske operacije i oslobođenja grada 1945. godine.

Sugovornici su saglasni da je pitanje naziva ulica u Sarajevu u suštini civilizacijsko pitanje, pitanje odnosa prema fašizmu i antifašizmu.

Finci i Radanović, na sastanku održanom u sjedištu Jevrejske općine u Sarajevu, razgovarali su o inicijativi koju je pokrenuo Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH a tiče se izmjene naziva ulica u Kantonu Sarajevo, saopćio je iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Odbor za zaštitu prava Srba će i ubuduće ukazivati na diskriminaciju prema Srbima u Federaciji BiH.

Izvor: Oslobođenje

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/finci-radanovic-vratiti-nazive-ulica-po-oslobodiocima-sarajeva-1945-442656

Finci – Radanović: Vratiti nazive ulica po oslobodiocima Sarajeva 1945.

2019-03-21T16:20:12+01:00 March 21st, 2019|