Učesnici Akademije East West Bridge BiH posjetili su gradsku upravu Tuzle te razgovorali sa gradonačelnikom Zijadom Lugavićem

/Učesnici Akademije East West Bridge BiH posjetili su gradsku upravu Tuzle te razgovorali sa gradonačelnikom Zijadom Lugavićem

“ACADEMY OF EXCELLENCE – EAST WEST BRIDGE IN B&H” 2023/2024

Partner u projektu:

Vlada Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstvo vanjskih poslova SAD

 

U Tuzli je završena trodnevna napredna “Akademija izvrsnosti East West Bridge u Bosni i Hercegovini”.

U nekoliko dana izvještavanja donosimo vam zanimljive dijelove iz sadržaja brojnih dešavanja Akademije izvrsnosti. Na kraju ćemo objaviti i predstaviti neke od najvažnijih zaključaka i preporuka mladih učesnika koje će zajedno uputiti prema javnoj upravi. 

Prvi dan naprednog seminara protekao je u okupljanju učesnika i predavača. U večernjim satima nakon zajedničke radne večere počeo je napredni seminar,  gdje su rezimirali niz važnih tema o kojima se razgovaralo na proteklim baznim seminarima u 10 lokalnih zajednica. Dogovoreno je da se na kraju akademije trećeg dana donese prioritetna lista zaključaka i preporuka prema javnoj upravi.

Na taj način civilno društva može artikulisti svoje preporuke i dati svoj doprinos da u sinergiji sa  javnom upravom zajednički rade na nekim boljim rješenjima koja su interesu svih građana u BiH.

VIDEO, predstavljanje učesnika i uvodni dio prvog dana seminara: 

 

Učesnici naprednog seminara bili su 20 odabranih mladih aktivista koji dolaze iz različitih gradova širom Bosne i Hercegovine, koji su imali priliku družiti se, razgovarati sa eminentnim predavačima i učiti od stručnjaka iz oblasti lokalnog aktivizma, demokratije, liderstva, geopolitike, obrazovanja, ekonomije, antikorupciji, te diskutovati o aktuelnim temama i zbivanjima u BiH i regionu.

Uprava organizacije East West Bridge u BiH je u izboru između više lokalnih zajednica u BiH koje mogu biti dobri domaćini i primjer dobrog funkcionisanja javne uprave, odabrali Grad Tuzlu. To je svojevrsno priznanje gradu i čast da budu domaćini održavanja finalne napredne “Akademije izvrsnosti East West Bridge u BiH”.

Drugog dana održavanja akademije u sklopu brojnih planiranih trodnevnih aktivnosti, organizovan je obilazak Tuzle, te posjeta “Forumu građana Tuzla”. Učesnici su imali priliku razgovarati i diskutovati sa predsjednikom foruma Vehidom Šehićem Šaletom o građanskom aktivizmu, o  izbornom zakonu i prijedlozima mnogih drugih rješenja koja bi unaprijedila ukupni ambijent u našem BH društvu. 

VIDEO, posjeta učesnika Akademije izvrsnosti EWB BIH Forumu građana Tuzla, razgovori i diskusija: 

Mladim učesnicima akademije je ova posjeta Forumu građana Tuzla bila izuzetno iskustvo i inspiracija u daljem radu i aktivizmu u svojim lokanim zajednicama. 

U ovoj delegaciji “Akademije East West Bridge” pored 20 mladih učesnika bili su i članovi uprave; Igor Davidović i Draško Aćimović nekadašnji ambasadori BiH, Zoran Pavlović ekonomski ekspert, Damjan Jugović predsjednik upravnog odbora EWB BIH, te predsjednik EWB BIH Robert Jovanović.

Posjeta gradskoj upravi Tuzle i razgovor sa gradonačelnikom Zijadom Lugavićem.

Istog dana je dogovorena i organizovana posjeta gradskoj upravi Tuzle. Tom prilikom gradonačelnik Zijad Lugavić primio je učesnike “Akademije izvrsnosti EWB BIH”, sa kojima je razgovarao o izazovima odgovornog upravljanja javnim resursima u lokalnoj zajednici.

Tokom susreta mladi su imali priliku razgovarati s gradonačelnikom Zijadom Lugavićem, postavljati pitanja i diskutovati o aktuelnim temama, ali i drugim temama koje su u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Također su pohvalili sve što je Grad do sada uradio kako za mlade, tako i za građane Tuzle, te su istaknuli da je Grad Tuzla prepoznat kao primjer lokalne zajednice koja podržava mlade i lider je u oblasti omladinskog aktivizma.

Učesnici Akademije izvrsnosti koju je predvodio predsjednik East West Bridge u BiH, Robert Jovanović, zahvalili su se gradonačelniku na prijemu, te su izrazili pohvale za modele dobre prakse i aktivnosti koje Grad Tuzla primjenjuje u oblasti poduzetništva, omladinskog aktivizma, ali i donošenja Budžeta kojim se nastoje zadovoljiti potrebe svih građana Tuzle.

Kao članovi uprave East West Bridge u BiH” u delegaciji su bili i nekadašnji ambasadori BiH Igor Davidović i Draško Aćimović, predsjednik upravnog odbora EWB BIH Damjan Jugović, te predstavnica američke ambasade u BiH Irma Harambašić.

     Na ovoj “Akademiji izvrsnosti East West Bridge u BiH” učesnici će kroz svoje aktivnosti donijeti niz zaključaka i preporuka prema javnoj upravi dajući time svoj doprinos ka rješavanju mnogih važnih pitanja.

Tom prilikom Robert Jovanović je istakao važnost i potrebu jačanja uloge civilnog društva kao korektiv javne uprave na svim nivoima, te da ova saradnja u narednom periodu treba biti mnogo jača nego što je to bilo do sada.

VIDEO, prvi uvodni dio: 

VIDEO, drugi dio razgovori sa gradonačenikom Lugavićem: 

 

Njegujući kulturu sjećanja, učesnici “Akademije izvrsnsosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini” i predstavnci američke ambasade u BiH, položili su cvijeće na Kapiji, u znak sječanja na žrtve zločina na Kapiji 25. maja 1995. godine, te odali pietet svim žrtvama ove tragedije.

“Akademija izvrsnsosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini” nastavila je dalje sa radom po svojoj obimnoj agendi i do kraja dana, a izvjetaj o tome i zanimljivosti vam donosimo uskoro u novom prilogu …  

Partner u projektu:

Vlada Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstvo vanjskih poslova SAD

*Objavljivanje ovog teksta je dijelom finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država. Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

 

2024-05-02T18:40:19+01:00 April 29th, 2024|