Poruka iz Jajca: Da bi spasili zemlju nakon 25 godina, studenti pozivaju na promjene BH mirovnog sporazuma

/Poruka iz Jajca: Da bi spasili zemlju nakon 25 godina, studenti pozivaju na promjene BH mirovnog sporazuma

Oslobođenje: https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/da-bi-spasili-zemlju-nakon-25-godina-studenti-pozivaju-na-promjene-bh-mirovnog-sporazuma-608695

Poruka studenata sa seminara iz Jajca:

Da bi spasili zemlju nakon 25 godina, studenti pozivaju na promjene BH mirovnog sporazuma

Studenti su prisustvovali naprednoj radionici pod nazivom „Iskorištavanje snage suradnje“, koja je održana u bosanskom gradu Jajcu od 20. do 22. novembra, povodom 25 godina od uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (DPA)

Studenti su ponovili neke ideje sa Zapada /

STUDENTI SU PONOVILI NEKE IDEJE SA ZAPADA /

“Došlo je vrijeme da se isprave nedostaci Daytonskog političkog sistema i prevladaju sve prepreke za našu izgradnju uspješne budućnosti”, navodi se u zajedničkom pozivu 112 učenika iz svih krajeva multietničke Bosne i Hercegovine (BiH). “

Studenti su prisustvovali naprednoj radionici pod nazivom „Iskorištavanje snage suradnje“, koja je održana u bosanskom gradu Jajcu od 20. do 22. novembra, povodom 25 godina od uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (DPA). Prekrasan grad na brdu sa zapanjujućim vodopadom i smaragdnim vodama moćan je regionalni simbol jer je upravo tamo, 29. novembra 1943., jugoslovenski predsjednik Josip Broz Tito postavio temelje onoga što će 1945. godine postati Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija.

Ovu radionicu, i šest prethodno održanih u različitim gradovima širom BiH u proteklih nekoliko mjeseci, organizirala je, uz podršku američke ambasade u Sarajevu, BH ogranak beogradskog think tanka East West Bridge International (EWB), u čije članstvo od 850 članova obuhvata stručnjake iz 60 zemalja širom svijeta sa ciljem da unaprede dijalog u svijetu.

Fokusirajući se na prijedloge kako poboljšati sistem upravljanja na različitim nivoima, studenti su dobili priliku da sa vrhunskim stručnjacima, članovima EWB-a – ambasadorima Igorom Davidovićem, Jakobom Fincijem, Draškom Aćimovićem, prof. Lamijom Tanović, prof. Zlatko Hadžidedićem, prof. Slavenkom Grgurevićem, prof. Draženom Barbarićem i Damjanom Jugovićem – razgovaraju o ustavnom zakonu, pregovorima i diplomatiji.

– Zalažemo se za čvrsto opredjeljenje BiH za poštivanje evropskih vrijednosti i ideja, kao i za usklađivanje zakonskih propisa sa zakonima Europske unije, te potičemo jačanje regionalne suradnje (podrška inicijativi„ Mini Šengen “) i bilateralnih odnosa, rekli su studenti iz bošnjačkih, hrvatskih i srpskih gradova u deklaraciji usvojenoj konsenzusom.

“Zadovoljan sam što su EWB i sudionici ovog događaja odlučili obilježiti 25. godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma gledajuci u budućnost”, rekao je američki ambasador u BiH Eric Nelson studentima, od kojih neki nisu bili ni rođeni kada je DPA bio potpisan. “DPA je spasio živote, ali kao što se često napominje, stvorio je i složenu vladinu strukturu koju su etnonacionalistički lideri zloupotrebili i na način zaustavili svaki napredak.”

“Prikladno je da ste izabrali da razgovarate o neophodnom ustavnom okviru za donošenje napretka i prosperiteta u BiH, te da je pomirite naprijed na putu ka evroatlantskim integracijama.”

Da bi zadovoljio sve strane u krvavom ratu, DPA je dodijelio više ovlasti dvema entitetima koje se sastoje od BiH: Federaciji, koju čine bosanski Hrvati i Bošnjaci (Muslimani) i Republici Srpskoj, u kojoj su uglavnom bosanski Srbi, i autonomnom distriktu Brčko – nego slaboj centralnoj vladi, koju predvodi rotirajuće tročlano predsjedništvo i vijeće ministara koje je također podijeljeno između tri „konstitutivna naroda“.

Porazno za jednu Evropsku zemlju u danasnje vreme, sastanak u Jajcu bio je za mnoge učesnike prva prilika da se sretnu i razgovaraju o tako vitalnim pitanjima sa svojim kolegama iz drugog entiteta, kaže Robert Jovanović, glavni organizator ovog projekta. Studenti uče različite nastavne planove i programe od entiteta do entiteta, a u etnički mješovitim područjima škole su u nekim slučajevima odvojene. “Oštro se protivimo elementima segregacije i diskriminacije u obrazovnim sistemima”, rekli su studenti, pozivajući na usklađivanje obrazovnog sistema u BiH sa najboljim svjetskim standardima.

– Strukture donošenja odluka dodatno su komplicirane tromom i nesposobnom hrpom institucija. Parlamentarna skupština sastoji se od dva doma sa identičnim dužnostima. Pet je predsjednika, četiri potpredsjednika, 13 premijera, 14 parlamenata, 147 ministara i 700 parlamentaraca, sve to za stanovništvo koje je manje od broja stanovnika grada Berlina i otprilike upola manje od centra  Washingtona. Ove strukture osifikuju etnokratiju prepunu klijentelizma koji svakodnevno podstiče nezadovoljstvo među građanima zemlje. Korupcija je endemska i raste; degradirala je upravljanje zemljom, potkopala demokratiju, smanjila povjerenje javnosti u državne institucije, iskrivila ekonomiju i privukla sumnjive financijske tokove koji se provlače kroz ostatak Europe. Bosna i Hercegovina nije jedinstvena što se korupcije tiče, ali se njenim ustavom jedinstveno manipulira kako bi se omogućila korupcija, navodi se u nedavnom izvještaju Wilson centra.

Ova situacija dobro je poslužila svim etničkim vođama da se predstavljaju kao branitelji svog naroda. Srbi i Hrvati zajedno čine manje od polovine stanovništva i boje se da bi ih u centraliziranoj državi bošnjački glasovi uvijek nadglasali. Ovo je sada slučaj nakon što o hrvatskom članu tročlanog Predsjedništva BiH nije glasalo hrvatsko stanovništvo već bošnjački glasovi, zahvaljujući činjenici da Bošnjaci imaju dovoljno veliki broj glasova da uvedu vlastitog kandidata i dovoljno preostane da nadglasaju Hrvate. To je nagnalo Hrvatsku da se u posljednje vrijeme pridruži sve glasnijem zboru koji poziva na ponovno ispitivanje DPA.

image

Došlo je vrijeme da se isprave nedostaci Daytonskog političkog sistema/

Druga je idiosinkrazija da ako je neko druge nekonstitutivne nacionalnosti ili religije poput Roma ili Jevreja, ne može se kandidirati za predsjednika. Zapravo, Sud za ljudska prava u Strasbourgu, još prije 11 godina,  presudio je u slučaju Sejdić-Finci da se Ustav mora izmijeniti kako bi se drugima omogućilo da se kandiduju za javne funkcije.

Uprkos strogom upozorenju Vijeća Evrope da BiH može zaboraviti bilo kakav napredak ka članstvu u EU dok se presuda suda ne sprovede, to se još nije dogodilo zbog straha od otvaranja Pandorine kutije. Obojica uglednih članova bosanskohercegovačke zajednice, Dervo Sejdić je Rom, a Jakob Finci je Jevrej, koji je takođe predsjednik EWB-a BiH.

– Prepoznajući doprinos Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH u zaustavljanju oružanog sukoba i uspostavljanju demokratskog poretka, vjerujemo da je došlo vrijeme da se isprave nedostaci Aneksa IV, odnosno Ustava BiH, u provođenju svih relevantnih presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Europskog suda za ljudska prava. Na ovaj način afirmiramo konstitutivnost naroda kao osnovni princip Ustava, ali istovremeno omogućavamo svim građanima BiH, uključujući građane Brčko Distrikta, da glasaju i budu birani za sve nivoe vlasti, navodi se u studentskoj deklaraciji.

Studenti su ponovili neke ideje sa Zapada, uključujući promjenu ili smanjenje administracije i njenu efikasnost, poštujući legitimne interese i strahove svih konstitutivnih naroda. Posebno su izdvojili masovnu korupciju kao temeljni problem i pozvali na sveobuhvatne ekonomske, porezne i fiskalne, ekološke, pravosudne i izborne reforme. Sve to sa ciljem da BiH postaja normalna evropska zemlja po vrednosti coveka, vladavine prava i novim radnim mestima cime bi se sprecio ogroman odliv mozgova.

– Problem sa BiH je u tome što ona je jako pogodno tlo, bojno polje za hibridne ratove i oštar  sukob  suprostavljenih interesa. Rusija se tu bori protiv uticaja SAD-a, islamske zemlje poput Saudijske Arabije, Egipta i UAE sukobljavaju se s Iranom i Turskom, svaka ima nekog svog favorita kojeg cima i vuče na svoju stranu, svi imaju svoje gvožđe u vatri. Nije ni čudo što je BiH nefunkcionalna ali je divno čudo što vatra nije puno veća. Medjutim, ako nešto pod hitno ne poduzmemo, lako bi mogla planuti preko noći u nekontrolirani požar, rekao je jedan iskusni zapadni diplomata.

Tekst je pisao Jovan Kovačić, odgovorni urednik New Europe za politička pitanja, Kovačić je ujedno i predsjednik East West Bridge International

2020-12-02T16:23:20+01:00 December 1st, 2020|