Panel diskusija o pretpristupnim fondovima Evropske unije – IPA II (2014-2020). Banjaluka, 29.05.2018

/Panel diskusija o pretpristupnim fondovima Evropske unije – IPA II (2014-2020). Banjaluka, 29.05.2018

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Think Thank „East-West Bridge Bosna i Hercegovina“ i Institut „Perpetuum mobile“ iz Banjaluke organizovali su u utorak (29.05.2018.) panel diskusiju o pretpristupnim fondovima Evropske unije – IPA II (2014-2020).

Moderator panela bio je Ilija Trninić, direktor Instituta „Perpetuum mobile“ i član „East-West Bridge BiH“.

Prisutnima se obratio i svoj rad predstavio gospodin Melvin Asin, šef odjeljena Delegacije Evropske unije zadužen za ovaj program.

Nešto više o već završenom programu IPA I (2007-2013) i strukturi programa IPA II (2014-2020) prisutnima je približila gospođa Nevena Marilović, stručna savjetnica u Sektoru za koordinaciju EU pomoći u Direkciji za evropske integracije.

IPA II je novi instrument EU za pružanje pretpristupne pomoći  u periodu 2014-2020. IPA II će dati finansijsku i tehničku pomoć u sprovedbi reformi u okviru prethodno definisanih sektora koji obuhvataju oblasti poput demokratije i upravljanja, vladavine prava, rasta i konkurentnosti. Ovakvim sektorskim pristupom promoviše se strukturalna reforma koja će pomoći u transformaciji datog sektora i njegovom usklađivanju sa EU standardima. Njime se omogućava i prelazak ka bolje ciljanoj pomoći, čime se osigurava efikasnost, održivost i usmjerenost ka rezultatima.

Prisutnima se obratio i Darko Telić načelnik odjeljenja za fondove i pretpristupnu pomoć EU.

Nakon uvodnih obraćanja, prisutni su pristupili panel diskusiji na kojoj su im postavljana razna pitanja o pristupanju i korišćenju IPA II fondova.

Učešće na panelu su uzeli predstavnici javnih i privatnih univerziteta iz banjalučke regije, predstavnici ministarstava u Vladi Republike Srpske, predstavnici raznih nevladinih organizacija i civilnog sektora.

Prisutnima su uručeni primjerci IPA II pojmovnika koji na sistematičan i metodološki jednostavan način objašnjava sve pojmove relevantne za instrument predpristupne pomoći EU (IPA II)  i sadrži oko 300 termina iz 11 referentnih IPA II dokumenata.

Ovo je još jedna u nizu aktivnosti „East-West Bridge BiH“ i Instituta Perpetumm mobile koji zajedno približavaju saradnju vladinog i nevladinog sektora i međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini.

Pogledajte video sa panela ovdje:

https://www.youtube.com/watch?v=q8sPypsPFAo&feature=youtu.be

Nikola Kužet, Robert Jovanović, Melvin Asin i Ilija Trninić

 

2020-09-04T07:01:20+01:00 May 31st, 2018|