Održan peti seminar “AKADEMIJE IZVRSNOSTI – EWB BIH” u Ilijašu 21.11. 2023.

/Održan peti seminar “AKADEMIJE IZVRSNOSTI – EWB BIH” u Ilijašu 21.11. 2023.

“ACADEMY OF EXCELLENCE – EAST WEST BRIDGE IN B&H” 2023/2024

Partner u projektu:

Vlada Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstvo vanjskih poslova SAD

 

Održan peti seminar “Akademije izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini” u Ilijašu, 21.11. 2023.

Transformacija društva kroz mlade

Ilijaš je bio poprište petog seminara “Akademije izvrsnosti – EWB BIH”, platforme za obrazovanje i poticanje aktivnog građanstva. Ovaj događaj realiziran je uz podršku Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstva vanjskih poslova SAD, a okupio je mlade sa prostora Ilijaša.

I ovaj seminar u Ilijašu ugostio je širok spektar predavača, među kojima su se istakli prof. dr. Nermina Mujagić s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Sabina Silajdžić s Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Vedran Zubić, profesor geografije u Gimnaziji Dobrinja te Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH i počasni predsjednik EWB BiH.

Organizator, predsjednik organizacije “Most Istok Zapad u BiH”, Robert Jovanović, otvorio je seminar istaknuvši ključne ciljeve Akademije izvrsnosti. “Ova Akademija ima zadatak okupiti mlade ljude željne sudjelovanja u promjenama u društvu. Ovdje će imati priliku slušati i razgovarati s iznimnim predavačima, našim bivšim diplomatama, ljudima spremnim podijeliti svoje znanje. Ova radionica je samo jedna u nizu, već smo bili u Jajcu, Ugljeviku, Brčkom, Livnu, a put nas vodi do završne napredne radionice. Cilj nam je iz svake zajednice odabrati nekoliko učesnika koji će sudjelovati u finalnom trodnevnom naprednom seminaru u martu 2024. godine, donoseći zaključke koje ćemo zajedno staviti na papir i uputiti donositeljima odluka kao zahtjev za implementaciju promjena na koje ukazujemo,” naglasio je Jovanović.

Pogledajte ovdje VIDEO – Predsjednik EWB BIH Robert Jovanović, uvod i predstavljanje

Jakob Finci bivši ambasador BiH je otvorio seminar s dubokim promišljanjima o značaju datuma, 21. novembra, dana parafiranja Dejtonskog sporazuma. Finci je istakao, “Danas je igrom slučaja 21. novembar, dan kada je parafiran Dejtonski sporazum i to će biti tema mog predavanja danas, tj. šta smo dobili mirovnim sporazumom, kako danas živimo, šta bi trebalo i moglo da se poboljša u BiH i kako mladi mogu da se uključe u tu aktivnost a ne da čekaju da nešto dobiju servirano kako bi kreirali svoj položaj onakvim kakav žele.”

Neki od najbitnijih zaključaka:

Finci je također govorio i o problemu već donesenih presuda Europskog suda za ljudska prava u Strazburu koje još uvijek nisu sprovedene i implementirane u BIH. Svi stanovnici BIH moraju uživati jednaka aktivna i pasivna biračka prava, uključujući i Distrikt Brčko. Da bismo to uradili potrebno je promjeniti tekst Ustava BiH koji predstavlja Aneks 4 usvojenog mirovnog sporazuma, a koji nikada ni do danas nije potvrđen kao takav u Parlamentu BIH, a potom promjeniti i izborni zakon. To su neki od visokih prioriteta i na tome se mora insistirati, složili su se u cijelosti i mladi učesnici seminara!

Neophodno je građanima BIH konačno pokazati originalni potpisani dokument Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je parafiran u Dejtonu a zvanično potpisan u Parizu 1995. godine. Nažalost ovaj dokument mi u BIH danas ni nakon 28 godina nemamo? Ako ga imamo pokažite ga našim građanima!

Pogledajte ovdje VIDEO – Ambasador Jakob Finci, izlaganje o Dejtonskom sporazumu

Pogledajte ovdje VIDEO – Ambasador, Jakob Finci o svojoj Apelaciji Sudu u Strazburu

Prof. dr. Sabina Silajdžić, čije se predavanje fokusiralo na geopolitiku i ekonomiju, dodala je svoj doprinos diskusiji naglašavajući, “Otvoreni Balkan nije alternativa i ne stoji na putu ka EU. To je inicijativa koja omogućava brži proces integriranja zemalja OB u EU. Riječ je o prilici koju nam nudi pravni okvir multilateralne saradnje da shodno zajedničkim ekonomskim interesima promoviramo brži ekonomski rast i zaposlenost na tragu dublje ekonomske saradnje i integracije zemalja regiona. Dodatno to je prilika da jačamo kapacitete države, nadležnosti države BiH u sektorima kao što su poljoprivreda, transport, energija i industrija, što je neminovno u procesu ovakvog oblika dubinske saradnje.

Prepoznavajući viši interes saradnje, Otvoreni Balkan bi zapravo mogao poslužiti kao faktor unutarnje političke integracije u BiH na tragu prepoznavanja značaja institucija države da upravljaju integracijskim procesima. Prijetnje po suverenitet i samostalnost država upravljanjem ekonomskim procesima i politikama ne postoje i ne proizilazi iz članstva u Otvorenom Balkanu “

Pogledajte ovdje VIDEO – izlaganje prof. dr. Sabine Silajdžić o integracijama Open Balkan, Berlinski proces …

Prof. Nermina Mujagić istaknula je važnost kritičkog mišljenja u eri suvremenih medija. “Raspravljali smo o tome da li savremeni mediji danas više u funkciji kritičkog ili infantilnog mišljenja, te kako prevazići jaz između teorije i prakse. Duboko svjesni da nema demokratije bez kritičkog mišljenja naglašena je važnost autentične participacije građana u procesu zajedničkog otkrivanja, pregovaranja i formulisanja javnog interesa. Kroz interakciju sa učesnicima pokušali smo detektirati koje konkretne sposobnosti, vještine i dispozicije treba razvijati u cilju jačanja demokratskih kapaciteta lokalnih zajednica.”

Pogledajte ovdje VIDEO – izlaganje prof. dr. Nermine Mujagić

Profesor Vedran Zubić je pridonio diskusiji o digitalnoj tehnologiji i njezinom utjecaju na društvo. “Moderna digitalna tehnologija, ili digitalna revolucija, predstavlja znanstveni napredak kojeg ne treba zaobilaziti i kojeg se može iskoristiti u pozitivne svrhe.“ Pored ovoga profesor se osvrnuo i na uticaj anglofonih izraza i degradiranje vlastitog jezika.

Pogledajte ovdje VIDEO – Izlaganje prof. Vedran Zubić

Pogledajte ovdje VIDEO – Završna diskusija EWB Akademije izvrsnosti u Ilijašu

Jovan Kovačić predsjednik Think Thank organizacije “East West Bridge International ” pohvalio je rad Akademije izvrsnosti i uputio je svoje pismo kao osvrt na 28. godišnjicu od Dejtonskog mirovnog sporazuma:

Na današnji dan prije 28 godina stavljen je paraf na jedinstveni sporazum u istoriji koji je zaustavio jedan brutalan i sasvim nepotreban rat. Dejtonski sporazum se sastajao od dva dijela, vojnog i civilnog i s obzirom da je urgentno bilo da se zaustavi krvoproliće, razumljivo je akcenat stavljen na onaj prvi aspekt.

Međutim, na opšte iznenadjenje, implementacija prvog je išla glatko i brzo, a ovog drugog je podbacila i 28 godina kasnije nije odmakla daleko. Namjera stotina stručnjaka koji su u velikoj tajnosti pripremali taj Sporazum preko ljeta 1995. godine je bila da se sve tri nacionalne zajednice osjećaju sigurno i komotno u BiH, da im se pruže svi uslovi da grade pojedinačnu i kolektivnu bezjbedonosnu strukturu, privredu, zdravstvo, kulturni identitet, da uživaju u blagostanju i suživotu sa garantovanim ljudskim pravima i svim uzusima koje čine funckionalnu modernu multunacionalnu i multireligioznu cjelinu.

Na žalost, nacionalni lideri su tretirali Dejtonski sporazum kao švedski sto – sa njega uzimaju samo ono što im prija, a ostalo ignorišu, pa čak i puštaju da istruli. Umjesto da razvijaju zemlju, sav napor je stavljen u funkciju odbrane vlasti pod izgovorom odbrane nacionalnog interesa, optužujući drugu stranu, ili čak i međunarodnu zajednicu da podrivaju upravo taj sporazum kojim je zagarantovano postojanje entiteta, odnosno njihove vlasti.

Problem je tim veći što su onaj rat 90tih vodili dojučerašnje komšije, ljudi koji su itekakako znali kako izgleda suživot u jednoj Jugoslaviji koja nije tolerisala šovinizam ili nacionalizam, koji su dijelili dobro i zlo, išli jedni drugima na proslave, državne i vjerske praznike, rođendane, vjenčanja i sahrane, pomagali jedni drugima kad je to trebalo. Uprkos svemu tome, rat je bio krvav i devastirajući.

Danas vi mladi rastete u atmosferi nacionalne netrpeljivosti i stalnog potpirivanja nacionalizma kao metode opstanka prevaziđenog i toksičnog oblika politikanstva, totalne izopačenosti demokratskog procesa.

Utoliko je vaš zadatak teži – da obezbjedite “normalis vitae” gdje su napredak, sigurnost i empatija, obrazovanje i zdravstvo, blagostanje i tolerancija  primarni ciljevi u društvu dostojnom čovjeka. Za to je očito potrebna smjena generacija, veliko znanje, jos veći trud i privrženost humanizmu i globalizmu gdje se ne gleda boja kože i kom se bogu ćovjek moli, već samo da li je dobar ili loš, naglašava Kovačić.

 Seminar “Akademije izvrsnosti – EWB BIH” predstavljao je bogatu priliku za učenje i raspravu, otvarajući vrata raznolikim perspektivama i podstičući mlade da preuzmu aktivnu ulogu u stvaranju bolje budućnosti. Ovaj događaj snažno potiče angažman mladih, promiče kritičko razmišljanje i unapređuje inkluzivnost društva, gradeći mostove između različitih zajednica u Bosni i Hercegovini, naglasio je Damjan Jugović predsjednik upravnog odbora organizacije “Most Istok Zapad u BiH”.

Partner u projektu:

Vlada Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstvo vanjskih poslova SAD

*Objavljivanje ovog teksta je dijelom finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država. Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

2023-12-03T16:34:35+01:00 November 22nd, 2023|