Ilija Trninić

/Ilija Trninić

Rođen i živi u Banjoj Luci.

Nakon srednje škole upisuje Filozofski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci gdje stiče zvanje nastavnika istorije i geografije. Nakon toga diplomira istoriju a u međuvremenu stiče zvanje diplomiranog ekonomiste. Magistrira političko upravlјanje i analitika. Doktorant je politikologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Dopisni je član Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u BiH. Dodatna znanja, iskustva i vještine stiče na univerzitetima i stručnim programima u EU i SAD kao što su International Peoples’ College (Interkulturalni projekt menadžment), Queen Mary University of London (Kolaborativno liderstvo i javne politike), International Visitor’s Leadership Program (US government) i drugima.

Stručnjak je u oblastima međunarodne saradnje, političkog obrazovanja i razvoja civilnog društva. Radno iskustvo sticao je u mađunarodnim i lokalnim vladinim i nevladinim organizacijama. Vodio je projekte političkog obrazovanja, nadgledanja izbornih procesa, unapređenja zajednice, istraživačke projekte i projekte rada sa mladima.

Osnivač i vlasnik Konsultantske kuće „ConTemplum Consulting“.

Osnivač i donedavno direktor, a sada programski savjetnik Instituta „Perpetuum Mobile“ Banja Luka koji još od 2007. godine, u kontinuitetu, organizuje Akademiju za političke lidere i liderke u BiH što predstavlјa jedinstven program obuke mladih političara u BiH.

Objavio je naučne, stručne radove i monografije, kao autor i koautor, koji se odnose na globalizaciju, civilno društvo, istraživanja u sferi političkih partija, upravlјanja projektima, edukacije javnih službenika, organizacionog razvoja i strateškog planiranja. Radni jezik mu je engleski sa kojim se aktivno i profesionalno služi. Govori i njemački jezik.

Već dvije decenije član je Rotari kluba Banja Luka za šta je dobio dva priznanja od međunarodnog značaja: Priznanje za doprinos međunarodnoj saradnji i Paul Harris Fellow –“For better Understanding and Friendly Relations Among Peoples of The World“. Od 2020. godine član je Savjetodavnog tijela Savjeta ministara BiH za saradnju sa nevladinim organizacijama (zamjenik predsjedavajuće). Takođe, član je Think Tank East-West Bridge International, Strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“ – koalicije za slobodne i poštene izbore u BiH kao i međunarodne organizacije Mensa Internacional. Bio je član međunarodnih ekpertskskih misija za nadgledanje predsjedničkih izbora u Ukrajini 2019. i Hrvatskoj 2020. godine.

Piše kolumne i članke za portale, časopise i novinske članke i politički je analitičar i komentator. Filantrop.

Otac je Maše i Dušice.

2023-09-16T10:24:15+01:00