Finci Jakob: U BiH se 15 godina ništa nije radilo na vraćanju oduzete imovine, a uslov EU je jasan…

/Finci Jakob: U BiH se 15 godina ništa nije radilo na vraćanju oduzete imovine, a uslov EU je jasan…

Klix.ba 20. 2. 2019.

Finci: U BiH se 15 godina ništa nije radilo na vraćanju oduzete imovine, a uslov EU je jasan

Foto: H. M./Klix.ba

Evropski parlament u svojoj rezoluciji prvi put uslovljava Bosnu i Hercegovinu da pokrene postupak restitucije, odnosno vraćanja oduzetog vlasništva vjerskim zajednicama, privrednim subjektima i fizičkim osobama.Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci napominje za Klix.ba da je restitucija jedno od onih pitanja koja će dati odgovor da li je Bosna i Hercegovina zaista spremna za članstvo u Evropsku uniju.

“Punih 15 godina se ništa nije radilo na restituciji. Vidjet ćemo hoće li nova rukovodstva Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH imati u planu donošenja zakona o restituciji”, kazao je Finci za Klix.ba.

Nacionalizovana imovina

Rezolucijom se potiče BiH da osigura pravo na vlasništvo, unaprijedi nedostatak sveobuhvatnog zakonodavnog okvira u pogledu zahtjeva za povrat i potiče vlasti da se zainteresovanim stranama pokrenu dijalog o pitanjima u vezi s povratom ili odštetom za oduzeto vlasništvo.

Finci objašnjava da je riječ o imovini vjerskih zajednica, privrednih subjekata i fizičkih osoba koje su imale imovinu. 

“Riječ je o povratu imovine nacionalizovane od 1945. do 1968. godine, do kada su trajale nacionalizacije. A riječ je o imovini i vjerske zajednice i privrednih subjekata i građana. Vrlo je teško govoriti o iznosu imovine, jer zavisi u kojem momentu cijenite tu vrijednost imovine. To su nekretnine sagrađene prije 70 i više godina”, kazao je Finci.

Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH, je prilikom posjete Izraelu rekao da je jevrejska imovina u BiH vrijedna blizu šest milijardi maraka, ali Finci sumnja u vjerodostojnost takve procjene.

“BiH nema toliko para. Ali niti je 6 milijardi jevrejska imovina, niti imovina pripada samo vjerskim zajednicama. Prema podacima koje imaju vjerske zajednice, manje od sedam posto ukupne imovine pripada vjerskim zajednicama, dok 93 posto pripada građanima”, rekao je Finci za Klix.ba.

Uslov Evropske unije

Finci podsjeća da je entitet RS donio svoj zakon o povratu imovine 2001. godine, ali da ga je visoki predstavnik stavio van snage s obrazloženjem da se zakon o povratu imovine mora donijeti na državnom nivou.

“Gospodin Milorad Dodik traži da se vrati sve ono što je oteto iz nadležnosti entiteta. RS neće da čuje o jedinstvenom zakonu jer to nije napisano u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Ima tačka koja kaže da sve što nije nabrojano kao nadležnost države je nadležnost entiteta”, istakao je Jakob Finci.

Izvor: https://www.klix.ba/vijesti/bih/finci-u-bih-se-15-godina-nista-nije-radilo-na-vracanju-oduzete-imovine-a-uslov-eu-je-jasan/190219036
 
Klix.ba 14.2.2019.
BiH mora vratiti i oduzetu jevrejsku imovinu ako želi u EU
Foto: Screenshot
Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH, pozdravio je ovu odluku, za koju je rekao da je “snažan poziv na dugo očekivano donošenje zakona kojim bi se osigurala pravda za preživjele u holokaustu i njihove porodice, kao i za Jevrejsku zajednicu u BiH i druge vjerske zajednice”.

Naime, Evropski parlament glasao je za usvajanje rezolucije koju je predložio rumunski član Evropskog parlamenta Cristian Dan Preda. Rezolucija je usvojena sa 468 glasova za, 123 protiv i 83 suzdržana.

Kako dalje piše Israel Hayom, ovo je prvi put da je Evropski parlament zvanično odlučio da je vraćanje oduzete jevrejske imovine pitanje koje se mora uzeti u obzir prilikom razmatranja zahtjeva BiH za pridruživanje EU. 

The World Jewish Restitution Organization, jedna od grupa uključenih u rješavanje ovog pitanja, također je pozdravila potez Evropskog parlamenta.

“Mi smo ponosni što se razmatrao za nas ključni segment nove rezolucije Evropskog parlamenta. Pozivamo BiH da usvoji zakone za povrat privatne i javne imovine koja je u prošlosti pripadala Jevrejima”, rekao je Gideon Taylor, predsjedavajući WJRO-a.

Kako se navodi u tekstu, oko 14.000 Jevreja živjelo je u BiH sve do Drugog svjetskog rata, od čega 12.000 samo u Sarajevu. Otprilike 2.000 ljudi se vratilo na svoja ognjišta neposredno nakon okončanja sukoba, a trenutno u kompletnoj BiH živi samo oko 1.000 Jevreja.
 
2019-02-23T14:29:36+01:00 February 23rd, 2019|