Filip Novaković

/Filip Novaković

Filip Novaković rođen je 1999. godine u Banjoj Luci (Bosna i Hercegovina). Osnovno obrazovanje stiče u JU OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Srpca (Bosna i Hercegovina) i u OŠ „Zdravko Čelar“ iz Čelareva (AP Vojvodina, Republika Srbija). Godine 2018. završava Gimnaziju „20. oktobar“ u Bačkoj Palanci (AP Vojvodina, Republika Srbija) sa odlikama čime stiče srednjoškolsko obrazovanje. Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci upisuje 2018. godine. Trenutno se nalazi na trećoj godini osnovnih akademskih studija prava.

U toku svog osnovnog i gimnazijskog obrazovanja učestvovao na takmičenjima iz historije i književnosti gdje ostvaruje zapažene rezultate. Kao učenik Gimnazije učesnik više izbornih procesa i biran na rukovodeće funkcije u školskim tijelima (generalne sekretar (2016), te prvi potpredsjednik Učeničkog parlamenta (2017) i predsjednik Predsjedništva i predsjedavajući Izvršnog vijeća Učeničkog parlamenta (2018), član Predsjedništva Vijeća učenika srednjih škola (predsjedavajući u tri navrata), u jednom mandatu obavljao je dužnost člana Školskog odbora Gimnazije). Bio je voditelj Dramske sekcije Gimnazije i amaterskog pozorišta. Pisac više scenarija i redatelj nekoliko pozorišnih komada. Nosilac je nagrade za učenika generacije sa posebnom zahvalom za razvoj života Gimnazije.

U periodu od novambra 2019. godine do novembra 2020. godine obavljao je dužnost studenta prodekana Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Od decembra 2020. godine član je Naučno-nastavnog vijeća Pravnog fakulteta iz reda studenata.

U toku svog fakultetskog obrazovanja počeo se baviti ozbiljnije naučnim radom. U spektar njegovih interesovanja na tom polju ulaze rimsko pravo, pravna historija, filozofija prava, ustavno pravo i krivično pravo. Do sada je objavio jednu knjigu i devet naučnih i stručnih radova. Učestvovao je na nekoliko naučnih skupova u zemlji i inostranstvu.

Strastveni je ljubitelj životinja, bavi se odgojem i zaštitom sitnih životinja (primarno golubarstvom, kunićarstvom i živinarstvom) i član je više društava za zaštitu i odgoj sitnih životinja (UOSŽ „Zov“ Čelarevo i SDUZSŽ „Kozarski odgajivač“ Bosanska Gradiška). Bavi se palenotnologijom (paleozoologijom i paleobotanikom), član je naučnog društva „Paleontological Society“ Boulder, Colorado (SAD). U opusu njegovih interesovanja nalazi se i kriptozoologija, te dramska i literarna umjetnost. Član je Studentskog saveza Pravnog fakulteta, a od novembra 2020. godine član je Predsjedništva ove organizacije.

Učesnik je naprednog seminara „Korištenje snage saradnje“ u organizaciji „East West Bridge BiH“ i Ambasade SAD, te je jedan od autora Deklaracije iz Jajca (pod nazivom „Bosna i Hercegovina za sve nas“). Godine 2020. diplomirao je na Političkoj akademiji Banja Luka u organizaciji Fondacije „Friedrich Ebert“.

Govori engleski jezik, a poznaje osnove njemačkog, ruskog i latinskog jezika.

2021-07-12T09:41:52+01:00