Faruk Hadžić ekonomski analitičar i član EWB BiH: Država je naplatila milijardu KM poreza, a ništa nije vratila građanima

/Faruk Hadžić ekonomski analitičar i član EWB BiH: Država je naplatila milijardu KM poreza, a ništa nije vratila građanima

Faruk Hadžić ekonomski analitičar i član EWB BiH:

Država je naplatila milijardu KM poreza, a ništa nije vratila građanima

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić govorio je za N1 o ekonomskoj krizi u svijetu prouzrokovanom ratom u Ukrajini, nadolazećoj zimi i energentima, eventualnim odgovorima države na tešku situaciju.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić govorio je za N1 o ekonomskoj krizi u svijetu prouzrokovanom ratom u Ukrajini, nadolazećoj zimi i energentima, eventualnim odgovorima države na tešku situaciju.

“Ne znam je li u pitanju neznanje, ali se hvaliti naplatom poreza a ne pomagati građanima, ne znam.”

Trebaju nam poreske reforme, da se smanji pritisak na radnike u preduzećima. Neki poslodavci su povećali primanja neki ne i radnici odlaze. Pod hitno smanjiti poresko opterećnje i pomoći radnicima”, kaže Hadžić.

Istakao je da su posebno ugorženi penzioneri i da im je ono što je oduzeto kroz inflaciju država treba vratiti većim penzijama.

Zima, energenti, nestašice

“Vrlo je nezahvalno prognozitai. Situacija se mijenja iz dana u dan. Izvoz žitarica iz Ukrajine je upitan. Ako ukrajina ne bude mogla izvesti žitarice na tržište, onda može doći do globalnih problema u svijetu”.

“Ekonomski ratovi su duboki. Naši pojedini nivoi vlasti se spremaju za taj scenarij. nije sve tako crno kako se misli”, kaže Hadžić.

Godišnje se u BIH uništi 140.000 tona hrane. Da je navedeni iznos uništene hrane doniran, država bi dobila kroz naplatu PDV-a 21,5 miliona KM. Postojeći zakonodavni okvir u Bosni i Hercegovini ne stimuliše preduzeća da doniraju hranu javnim kuhinjama i udruženjima koje brinu o osobama u stanju potrebe.

“Ako hranu uništite i bacite ne morate plaiti PDV, ako donirate plaćate PDV. Ekonomski je isplativije. Moramo mijenjati poresku politiku u BiH, da se ukine PDV na doniranu hranu”, zaključio je Hadžić.

 

2022-06-05T16:24:28+01:00 June 5th, 2022|