Faruk Hadžić ekonomski ekspert i član EWB BIH upozorava : Novi lockdown bi uništio BiH

/Faruk Hadžić ekonomski ekspert i član EWB BIH upozorava : Novi lockdown bi uništio BiH

Faruk Hadžić ekonomski ekspert i član EWB BIH upozorava : Novi lockdown bi uništio BiH

Ekonomski stručnjak Faruk Hadžić kaže u emisiji BHT1 uživo kako bi uvođenje novog lockdowna u potpunosti uništilo bh. ekonomiju.

“Mislim da nije realna opcija lockdowna, virus je bio potpuno nov i neočekivan, restriktivne mjere su na neki način mogle biti opravdane, ali kada usporedimo ekonomski pad u BiH treba reći da bi jedna takva mjera sada do kraja uništila našu ekonomiju”, kaže Hadžić.

Na upit jesmo li se ekonomski oporavili od prvog udara, Hadžić ističe kako se nismo ekonomski oporavili niti od one globalne recesije prije desetak godina.

“Ono što je progresivni dio struke od početka govorio jest da kasnimo s mjerama i da one nisu dovoljno jake… Mi smo se fokusirali na stabilnost proračuna umjesto da smo pomagali gospodarstvo. To će nas sigurno koštati, pomoć je trebala biti jaka, već u ožujku, kako ne bi došli u kataklizmičnu situaciju po pitanju ekonomije”, ističe Hadžić i dodaje da se to sada vidi po parametrima poput pada BDP-a koji je u drugom kvartalu pao za više od 10 posto, a to, ističe, nije zabilježeno od Daytona.

“Kako ćemo mi nadoknaditi taj novac koji smo planirali potrošiti, konkretno, jednu cijelu milijardu maraka – nije jasno. Kako to nadoknaditi u ovoj godini, ne zna se, a od strane dužnosnika je ponašanje vrlo čudno, kao da je prošla pandemija, kao da smo imali rekordan ekonomski rast”, dodaje ovaj ekonomski stručnjak.

Na upit što učiniti da ljudi koji su na proračunu shvate običnog čovjeka u BiH i ozbiljnost situacije, Hadžić ističe da će shvatiti kada u proračunu ne bude dovoljno novca.

“Mi smo dobili nešto od MMF-a, ali smo taj novac potrošli. Ima nekih uvjeta za pomoć od EU, ali da je pametne i odgovorne vlasti, mi bi napravili konkretne programe ekonomskog oporavka… Nas u idućim godinama čekaju novi padovi proračuna, možda ne milijardu kao sada, ali ni 500 milijuna nije malo… Imamo 700 tisuća umirovljenika, proračunski izdaci rastu, mi mirovine isplaćujemo i taj dobitak moramo nadoknaditi, ali se postavlja pitanje kako će sve ostalo funkcionirati kada nismo proveli sve one reforme od prije nekoliko godina”, zaključio je Hadžić.

Izvor: BHRT

https://bhrt.ba/faruk-hadzic-za-bhrt-novi-lockdown-bi-unistio-bih/

 

2020-10-22T14:34:28+01:00 October 22nd, 2020|