Fajon: BiH je prošla dug put s mnogo razočarenja, vrijeme je da dobije status kandidata

/Fajon: BiH je prošla dug put s mnogo razočarenja, vrijeme je da dobije status kandidata

Upitana da komentira najavljeni referendum o danu RS, Fajon je kazala da pomno prati šta se dešava u BiH te da sada definitivno nije najbolji moment za BiH da se ulazi u nepovoljnu političku situaciju

 Iz perspektive europarlamentarke i uzimajući u obzir sve ono što se u posljednje vrijeme radi u BiH, mogu reći da država napreduje i da je sada prava prilika za BiH da se učini taj sljedeći korak na evropskom putu i da se dobije taj upitnik, kazala je za „Avaz” zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.

– Blokada ili opstruiranje puta prema članstvu u EU može imati posljedice, prije svega su to posljedice za cijelu državu, ali mislim da Balkan nema alternativu osim EU. BiH je prošla dug put, na tom putu imali smo mnogo razočarenja i sada mislim da očekujemo da dobijemo pozitivne vijesti iz Brisela, jer su ispunjeni uvjeti i ja se iskreno nadam da će BiH dobiti taj sljedeći korak, taj kandidatski status, jer bi to bila dobra poruka za daljnji napredak države – naglasila je Fajon.

Upitana da komentira najavljeni referendum o danu RS, Fajon je kazala da pomno prati šta se dešava u BiH te da sada definitivno nije najbolji moment za BiH da se ulazi u nepovoljnu političku situaciju.

– Međunarodna zajednica i EU traže da se iz BiH govori isključivo jednim glasom i mislim da u ovoj situaciji neko dodatno zaoštravanje odnosa između dva entiteta nije korisno. Već nekoliko godina pratimo dobre korake naprijed i sada bi bilo bolje da se udruže snage u BiH i da svi rade za taj jedinstven cilj, a to je da BiH što je brže moguće obavi sve reforme i postane članica EU – smatra Fajon.

Dodaje, međutim, da je kršenje Ustava BiH pitanje koje BiH treba srediti na unutrašnjem planu.

– Bolje da se o ovom pitanju postigne unutrašnji dogovor, a tek ako se ne može postići taj dogovor, onda treba očekivati da međunarodna zajednica reagira, pa možda čak i bonskim ovlastima – kazala je Fajon.

Ona smatra da bi za BiH bilo korisno da se promijeni retorika.

– Mene još brinu loša ekonomska situacija, svi sukobi koji postoje na političkoj razini, korupcija te činjenica da mladi ljudi odlaze iz BiH u potrazi za boljim životom, a za to sve odgovorni su političari u BiH – zaključuje Fajon.

Izvor: (FENA/mr)

2016-10-01T06:43:30+01:00 October 1st, 2016|