Esad Bajtal o Milanovićevom otkazivanju posjete BiH: Sve je to scenarij…

/Esad Bajtal o Milanovićevom otkazivanju posjete BiH: Sve je to scenarij…

Sve je to scenarij / Bajtal o Milanovićevom otkazivanju posjete BiH: Radi se o još jednom blefu – Vrijeđao je ponižavao, gazio, pa se osjeća nesigurno

19/12/2021 u 14:21 h

Scenaristički gledano, evo najavit ću pa ću otkazati, pa ću otkazivanje posjete prikazivati tako da se ja tamo ne osjećam sigurno, da meni tamo neko prijeti, da slijedi neka opasnost po mene…

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović otkazao je današnju posjetu Bosni i Hercegovini uz obrazloženje da je takva odluka donesena “iz sigurnosnih razloga”. Istovremeno, mediji u Hrvatskoj pišu da mu je Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) na sto samo dostavila informacije kako “u BiH ne bi bio lijepo dočekan”.

Politički analitičar i sociolog Esad Bajtal kazao je da ovo nije ništa novo, te da to sve spada u jedan svjesni ili nesvjesni scenarij.

– Da li se on osjeća nesigurno ili nelagodno zbog onoga što je izgovarao posljednjih mjeseci. Pa to što je izgovarao nije ni ljudski ni civilizacijski, ni moralno ni etički. Nema nikakav smisao, vrijeđao je ponižavao, gazio, pa se osjeća ili nelagodno ili nesigurno, ali u subjektivnoj ravni koja ne mora imati nikave veze sa realnošću, sa stvarnošću, sa nekom objektivnom nesigurnošću koja bi dolazila sa ovim prostora. Scenaristički gledano, evo najavit ću pa ću otkazati, pa ću otkazivanje posjete prikazivati tako da se ja tamo ne osjećam sigurno, da meni tamo neko prijeti, da slijedi neka opasnost po mene. Eto čak ista koja je čekala, tobože Vučića, a znamo da je to Vučić sam iscenirao u Srebrenici odnosno njegove službe jer su njegovi policajci koji su tajno bili tamo poslije hapšeni, kazao je Bajtal za Hayat.

Mišljenja je da sve to spada u nastavak Milanovićevog lošeg odnosa prema BiH kao državi i lošeg odnosa prema građanima BiH.

– Radi se o još jednom blefu. Prije par dana je bio Plenković u BiH, iz istog miljea i vlasti. I ništa se loše nije dogodilo. Milanović je čovjek koji više ne zna šta će sam sa sobom. Pa sve to premješta i projektuje na tamo nekog, na drugu zemlju, ljude, nacije i religije. Taj njegov jezik je tako otrovan težak, necivilizovan…, zaključio je Bajtal.

Izvor:Oslobodjenje.ba

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/sve-je-to-scenarij-bajtal-o-milanovicevom-otkazivanju-posjete-bih-radi-se-o-jos-jednom-blefu-vrijedao-je-ponizavao-gazio-pa-se-osjeca-nesigurno-718175

2021-12-22T15:40:01+01:00 December 22nd, 2021|