Sociolog Esad Bajtal član EWB u BIH; o razlici između intelektualaca i inteligencije

/Sociolog Esad Bajtal član EWB u BIH; o razlici između intelektualaca i inteligencije

Profesor Esad Bajtal o razlici između intelektualaca i inteligencije

Sociolog Esad Bajtal u emisiji „Kontekst“ na Al Jazeera opisao je razliku između intekeltualaca i inteligencije. Zajedničko im je, smatra Bajtal, to što imaju diplome i neka znanja – stvarna ili površna, ali je njihovo ponašanje u domenu javnog života i života onih koji ih okružuju sasvim različito. 

Esad Bajtal (Foto: Vijesti.ba)

“Inteligencija je ona koja se prodala za karijerističke ili neke druge svrhe i interese ili po principu dobre plaćenosti, sinekure ili bilo kog drugog načina osiguravanja sebi života na nekoj visokoj ravni, života u sigurnosti. S druge strane, imate intelektualce, one rijetke, koji svoju inteligenciju podređuju fenomenu savjesti i rade po pozivu savjesti umjesto da rade po principu interesa i pragme, kao što to radi inteligencija. Dakle, nužno je razlikovati te dvije strane. Intelektualac nikada ne pita za cijenu, jer je cijena njegov noćni mir kad legne u krevet. Dakle, on ne pita šta košta da bi izgovorio ono šta osjeća da mora, osjeća da to ne smije da prećuti. Inteligencija servisira politički sistem, političke strukture, brane ih i prikazuju ih boljima nego što jesu, a za sve nevolje u kojima se građani nalaze, oni nalaze isprike racionalizacije i načine pravdanja. U tom smislu, oni su na strani vlasti, izdali su građane, izdali su narod, izdali su život, izdali su moral. Na sceni je jedno moralno sljepilo koje otvorenih oči neće da vidi ono što ne želi da vidi”, kazao je Bajtal u “Kontekstu”.

Na pitanje novinarke zašto građani na izborima ne kazne one koji su ih izdali, Bajtal naglašava da u BiH ne postoje izbori.

“Mi imamo rezultate izbornog inžinjeringa. Mi nemamo rezultate onoga što su građani napisali i zaokružili na svojim papirima. To se logički vrlo lako da dokazati. Građani su i tu prevareni. Oni su izvarani na svakom koraku. Ovdje ne postoji odgovornost, moral, savjest“, zaključio je Bajtal.

Prepoznajete li vi u svom okruženju inteligenciju ili intelektualce?

Izvor: https://www.direkt-portal.com/esad-bajtal-o-razlici-izmedju-intelektualaca-i-inteligencije/

Ćutanje građana – sramota vlasti

Politički analitičar Esad Bajtal objašnjava da su građani koji ćute uprkos lošem stanju u društvu i siromaštvu najveća sramota vlasti.

– Činjenica je da nam nedostaje građanska pobuna, jer  imamo sve razloge za nju. Upravo taj elemenat građanske pobune, ta nesposobnost, nespremnost ili strah naših graađana da ustanu u vlastitu samoodbranu jeste ono čega bi normalna politika morala da se stide. Ako građani ne smiju da se pobune, vi više niste demokratska vlast. Niste ono kako se imenujete i kako se predstavljate – objasnio je Bajtal.

Foto: Klix/RAS Srbija

Esad Bajtal

Objašnjava da svaka vlast čiji građani ćute, u ovakvom kontekstvu kakav je danas u BiH, mora da se stidi.

– Ovdje nemamo ni pobune, ni stida. Jednostvano je, tamo gdje stanuje glad i siromaštvo, a ćuti se, tamo demokratije nema – rekao je on.

Dodaje da građanska pobuna važi i tamo gdje pada standard, tamo gdje se odvijaju prevare i afere, i sve drugo što ne priliči demokratsko organizovanom načinom življenja.

– Ako nema drugog parlamentarnog rješenja, onda građani ustaju u vlastitu samoodbranu. A ustaju tako što će se građanski pobuniti, jer je građanska pobuna nešto na šta imaju demokratsko, ljudsko i civilizacijsko pravo – rekao je Bajta.

Bestidnost političara

– Bestidnost vlasti se očituje u tome što nikad nikome nije palo na pamet da zbog silnih poraznih ekonomskih, poljoprivrednih rezultata, zbog afera, kriminala i neriješenih ubistava da ostavku – objašnjava Bajtal.

Dodaje da se ovdje političari pozivaju na građane, a rade protiv građana.

– Nikome ne pada na pamet da se povuče, nikome ne pada na pamet da se izvini, nikome ne pada na pamet da bar dio svoje krivice prizna i da je pokuša opravdati – zaključio je on.

Izvor: https://srpskainfo.com/zapad-ima-gradjane-a-mi-poslusnike-zasto-u-bih-politicke-afere-prolaze-bez-kazne/

2019-05-29T19:55:30+01:00 May 24th, 2019|