Esad Bajtal član EWB BIH ; “Svijet nas je uvalio”

/Esad Bajtal član EWB BIH ; “Svijet nas je uvalio”

Sociolog i politički analitičar Esad Bajtal kaže da je nemoguće racionalno analizirati ljude kod kojih sistematska nekonzistentnost čini srž njihove politike.

“U tom smislu izuzev spekulacije, teško je ponuditi bilo kakav smislen odgovor. Kao pragmata, kako sam sebe naziva, logički gledano, a na tragu vlastitih izjava, Dodik njihovu izvedbenu ozbiljnost ne može garantovati, ni sebi ni drugima. Biće onako kako bude moralo da bude sa stanovišta Svijeta koji nas je “uvalio” u sve ovo.

Odnosno, stvari oko Bosne i Hercegovine danas, baš kao i cijelog regiona, stoje tako zaglavljene i zapetljane u mreži geopolitičke interesne igre Istoka i Zapada, da je, izuzev formalno, nevjerovatno će Dodika bilo ko i bilo šta ozbiljno pitati. I on to zna”, smatra Bajtal.

Prema Bajtalovom mišljenju, Dodik će raditi samo ono što bude morao da uradi.

“Baš kao što su radile i rade sve okolne, i pokorne, regionalne političke strukture, tečnije, domaći igrati, na usluzi i službi međunarodnih interesa  i političkih moćnika.

Ono čemu on glasno sanja, sa svog antibosanskog stanovišta teži, i to ne krije, sasvim je jasno. Ostaje, međutim, pitanje hoće li mu, logikom velikih gazda, biti dozvoljeno da realizuje svoju iracionalnu samovolju, ili će sve završiti na jalovoj pozi tvrdog pobornika velikodržavnog projekta. Pozi koja ga, uprkos strašnih i po život građana  poraznih životnih, privrednih, ekonomskih, civlizacijskih i moralnih neuspjeha, njegove autoritarne trinaestogodišnje vladavine, još jedina drži na javnoj sceni BiH, odnosno, na liderskoj poziciji entitetske vlasti”, zaključio je Bajtal.

Izvor: https://www.radiosarajevo.ba/metromahala/teme/sta-se-krije-iza-dodikove-najave-odlaska-iz-predsjednistva-bih/328989

 

2019-03-06T14:17:17+01:00 March 6th, 2019|