Ekonomista Draško Aćimović za “Avaz”: Nema vremena da se čekaju izbori, ova vlast mora ići odmah

/Ekonomista Draško Aćimović za “Avaz”: Nema vremena da se čekaju izbori, ova vlast mora ići odmah

Ekonomista Draško Aćimović za “Avaz”: Nema vremena da se čekaju izbori, ova vlast mora ići odmah

Kazali su nam da je situacija u bezbjedonosnom sistemu narušena i da već ugrožavamo evropski sistem bezbjednosti, kaže Aćimović

A. Bajramović

Aćimović: Jasne poruke

FOTO: AVAZ


Ovo su vrlo jasne i najjače poruke Bosni i Hercegovini do sada, kazao je za “Avaz” ekonomista i bivši diplomata Draško Aćimović komentirajući izvještaj Evropske komisije o nazadovanju BiH na putu ka članstvu u EU. Aćimović ističe da je raspad sigurnosnog sistema BiH jedan od problema koji izaziva najviše zabrinutosti u EU.

Narušen sigurnosni sistem

– Kazali su nam da je situacija u bezbjedonosnom sistemu narušena i da već ugrožavamo evropski sistem bezbjednosti. Nakon ostavke ministra Radončića krenuo je totalni raspad bezbjednosnog sistema i u ovom momentu za EU je od krucijalne važnosti da njihova bezbjednost ne bude ugrožena. A u ovakvim okolnostima njihova bezbjednost jeste ugrožena, jer nema koordinacije unutar BiH i u svakom momentu može doći do problema. Imamo nekontrolisan ulazak migranata za koje uopšte ne znamo ko su. Protok kriminala više nije pod kontrolom i oni su to shvatili – kaže Aćimović.

Poruke EU su da je BiH unesrećila region, a da su i njeni građani kolateralna šteta bh korumpiranih političara.

– Kazali su nam, ne da nismo spremni za Evropu, nego nismo spremni ni za sebe sami. Već dvije godine govorim o iritirajućim porukama pojedinih zvaničnika iz BiH da nam Evropska komisija treba dati kandidatski status, da bi nas time motivisali. To vam je otprilike kao da bandit opljačka banku, a onda se vrati u nju i zatraži još i kredit da popravi finansijsko stanje. Nakon što su sve opljačkali što je EU poslala kao pomoć BiH u vrijeme pandemije, a vidite kroz ove afere da je sve pokradeno, oni misle da ih se treba nagraditi –objašnjava Aćimović.

Posljednji je momenat, a ohrabrenja u tom pravcu dolaze i iz svijeta, da građani BiH dignu glas.

Vlasti trebaju otići

– Ti ljudi moraju hitno otići. Nema vremena da se čekaju izbori 2022. To je poruka EU – sa ovim ljudima koji su trenutno na vlasti ne možete ići dalje. Mislim da građani BiH vrlo dobro znaju kako oni trebaju otići i da svaki dan produženja ove agonije stvara samo veće siromaštvo, nesreću, veću smrtnost, nešto što se više zaista ne može izdržati – poručuje Draško Aćimović.

Naš sagovornik potcrtava da se stanje u BiH više ne može riješiti izjavama i saopćenjima, upozorenjima ili preporukama, da kriminalizirana vlast neće otići svojevoljno i da se moramo pomiriti s tim da probleme u državi neće rješavati ni stranci.

Izvor: Avaz

https://avaz.ba/vijesti/bih/689798/ekonomista-drasko-acimovic-za-avaz-nema-vremena-da-se-cekaju-izbori-ova-vlast-mora-ici-odmah

POGLEDAJTE I OVAJ VIDEO :

Draško Aćimović gost BHT1 Uživo – 22. 10. 2021.

 

2021-10-23T14:33:11+01:00 October 19th, 2021|