Draško Aćimović bivši ambasador i član EWB BIH; “Zašto predsjedavajući Savjeta ministara u proteklih godinu dana nije bio primljen u Srbiji…“

/Draško Aćimović bivši ambasador i član EWB BIH; “Zašto predsjedavajući Savjeta ministara u proteklih godinu dana nije bio primljen u Srbiji…“

BIVŠI AMBASADOR BiH DRAŠKO AĆIMOVIĆ OGOLIO SVE DO KRAJA: „Zašto predsjedavajući Savjeta ministara u proteklih godinu dana nije bio primljen u Srbiji…“

11. mart 2021.

Evropska unija ne vidi problem u uređenju BiH, već u političarima koji su na vlasti, a koji svoj kriminal maskiraju pod pričom zaštite vitalnih nacionalnih interesa, tvrde sagovornici u emisiji „Globalno“ BN televizije. Oni navode da Evropa više ne želi tolerisati kriminal u Bosni i Hercegovini.

Teze pojedinih bh.političara da bi stranci, zarad bržeg puta BiH u Evropsku uniju, željeli da uruše Republiku Srpsku i izgrade unitarnu Bosnu i Hercegovinu nemaju uporište u realnosti, jer je pitanje koliko bi to bilo legalno, i da li na to ima pravo visoki predstavnik u BiH, ocjenjuje doc. dr Despot Kovačević sa beogradskog Fakulteta političkih nauka.

– Čini mi se da tu ne funkcioniše kontrola visokog predstavnika i tu nastaje niz problema. Međutim, ne vidim lošu namjeru EU, ne vidim mogućnost nepostojanja Republike Srpske, kaže Kovačević i upozorava da bi to moglo biti otvaranje jednog novog konflikta koji bi trajno urušio bilo koji potencijal Bosne i Hercegovine.

Bivši ambasador BiH u Briselu Draško Aćimović tvrdi da nikada nije čuo da ijedan zvaničnik u Briselu ili u međunarodnoj zajednici traži ukidanje Republike Srpske ili prekrajanje Bosne i Hercegovine, te da su takve izjave domaćih političara samo u službi skretanja pažnje sa njihovog kriminala i korupcije.

– Evropa im više ne vjeruje. Ne vidim šta bi se moglo uzeti od najsiromašnije zemlje u Evropi, ne vidim šta bi se moglo uzeti od zvanično korumpiranije, trenutno smo na drugom mjestu u Evropi – rekao je Aćimović.

I Kovačević ukazuje da Evropa, prije svega, hoće vladavinu prava, zdravu ekonomiju, a ne  kriminal i korupciju.

– Radi se zapravo o poštovanju elementarnih prava, vladavini prava, slobodnom tržištu, političkim slobodama koje ovdje jako malo imamo- rekao je Kovačević.

Govoreći o problemima vezanim za pandemiju, Aćimović je rekao da je  Savjet ministara proteklih godinu dana uradio sve da ništa ne uradi.

– Zašto predsjedavajući Savjeta ministara nije bio primljen u proteklih godinu dana u Srbiji, zašto nije koordinisao sa Srbijom koja je znala šta će biti sa vakcinama, zašto to nisu uradili kada pričaju o patriotizmu? Nema patriotizma. Savjet ministara je kriv za ovo što se dešava i što će se tek dešavati, jer biološki rat će se nastaviti godinama. BiH će se pretvoriti u jedan geto koji će biti zatvoren. Ako ste dobili 20.000 vakcina, pa to je ništa. Nećete moći ići nigdje, ko će vas pustiti – kaže Aćimović.

On tvrdi da u Bosni i Hercegovini od toga prave ne samo političko, već i kriminalno pitanje, jer sve ovo što se dešava, kako kaže, čist je kriminal.

– Ovo je zločin prema ljudima koji umiru. Ovih dana imamo po 30, 40 mrtvih, to je jezivo. Mora Savjet ministara preuzeti odgovornost za sve što je napravilo ovom narodu – rekao je Aćimović.

Evropska unija je prošle godine dala 160 miliona evra bespovratne pomoći Bosni i Hercegovini i kredit od 250 miliona evra koje je namijenila za zdravstvo. „Gdje je završio taj novac?“, upitao je Aćimović.

izvor: Slobodna Bosna

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/191436/bivsi_ambasador_bih_drasko_acimovic_ogolio_sve_do_kraja_zasto_predsjedavajuci_savjeta_ministara_u_proteklih_godinu_dana_nije_bio_primljen_u_srbiji.html

Pogledajte cijelu emisiju ovdje:

2021-03-11T18:28:39+01:00 March 11th, 2021|