Draško Aćimović bivši ambasador i član EWB BIH za Dnevni avaz, JESEN ĆE BITI TEŠKA ZA SVE GRAĐANE

/Draško Aćimović bivši ambasador i član EWB BIH za Dnevni avaz, JESEN ĆE BITI TEŠKA ZA SVE GRAĐANE

Ako se odmah ne započnu smanjenja troškova administracije, te ako političari ne podijele teret krize sa otpuštenim radnicima, bolesnima i siromašnima, BiH na jesen može očekivati ekonomsku tragediju.

Ovo je u razgovoru za „Avaz“ izjavio Draško Aćimović, ekonomski stručnjak i bivši ambasador BiH u Belgiji. Budu li se ignorirao uticaj pandemije korona virusa na ionako slabu bh ekonomiju, upozorava, BiH ide u jesen sa poskupljenjima namirnica, energenata … i gladnim narodom.

Jesen će biti vrlo, vrlo teška za sve građane u BiH, jer virus ne bira ljude po naciji ili gradu. Ekonomija je bila u krizi i do pandemije, a sada postaje sve gore. Oslanjati se samo na kredite je katastrofa! Političari su pokazali veliku dozu egoizma, nesolidarnosti i sve to će na kraju doći na naplatu. Nisu bili spremni da se odreknu većeg dijela svojih primanja i troškova u korist sve ugroženijih građana, ne samo hiljada onih koji su ostali i ostaće bez posla, već i ljudi sa invaliditetom, bolesne djece, socijalno ugroženih i mnogih drugih koji ne znaju kako preživjeti.

Ako se već sada ne preduzmu velika skraćivanja njihovih rashoda i ne uđe u ozbiljne promjene na putu ka EU, onda nema ni najmanjeg razloga za optimizam – kaže Aćimović.

Razloga za optimizam nema ni nakon sastanka lidera EU, koji je održan prije nekoliko dana, a na kojem je dogovoreno izdvajanje 1.800 milijardi evra za oporavak od pandemije korona virusa. Nakon različitih stavova tri jaka bloka država unutar EU, te zemalja istočnog bloka, koje iz zajedničkog budžeta dobijaju više nego što daju ali imaju veliki značaj u zaštiti vanjskih granica EU od migrantske krize, Aćimović ističe da su usvojene očekivane odluke. I nakon ovog sastanka jasno je da je BiH država zarobljena na vratima Evrope, koja nigdje ne pripada. U situaciji kada se susjedna Hrvatska iz Brisela vraća sa 22 milijarde eura odobrenih sredstava, a BiH čeka humanitarnu pomoć, jasno je koliko su nas unesrećili svi zastoji na putu ka EU.

Aćimović podsjeća da su blokade, od strane kočničara koji su i danas na sceni, bile razlog i njegove ostavke na poziciji ambasadora BiH u Belgiji,  jer 2016. BiH je imala veliku šansu i podršku zemalja EU.

Kandidatski status nosi mnogo pogodnosti za jednu zemlju, puno sredstava, što možemo vidjeti i na primjeru Crne Gore i Srbije, koje svake godine iz raznih EU izvora finansiranja povuku velika sredstva. Posebno je to vidljivo poslije ovog samita lidera EU i 44 milijarde maraka koje će dobiti Hrvatska – pojašnjava Aćimović.

BiH je trenutno u potpunoj izolaciji i ne može se nadati ni dolasku investitora, većim iznosima bespovratne pomoći, niti ozbiljnoj saradnji sa bilo kojom zemljom iz Evrope, jer je niko od važnih evropskih zvaničnika godinama nije ni posjetio. – Zaista smo karaula na vratima Evrope i ne pripadamo nikome. Ova pandemija je pokazala realnost u momentu kada su svi susjedi zatvorili svoje granice i BiH je bila prepuštena sama sebi. Političari iz te situacije nisu izvukli pouku, već su je pokušali maksimalno iskoristiti za svoje interese. BiH će dobiti pomoć iz Fonda za pomoć vezanu za Covid 19, ali kroz medicinsku opremu, a ne novce, jer nemaju više povjerenja poslije svih afera koje su se dešavale u vrijeme pandemije. Pomoć BiH će doći zbog solidarnosti, ali i radi zaštite zemalja EU od širenja virusa. S druge strane, BiH će imati pristup kreditima pod povoljnim uslovima, ali će se vezati za reforme neophodne za pristupanje EU.

Političari svih EU zemalja su suočeni sa pitanjem: Zašto dajete novac svojih građana, a da se taj novac troši nenamjenski dok se predpristupne obaveze ne ispunjavaju – kaže Aćimović.

Pozicija BiH mogla bi se promijeniti, smatra on, diplomatskim naporima, potpunom rekonstrukcijom bh diplomatske mreže, usvajanjem Zakona o vanjskim poslovima. Za sve to je potrebna politička volja.  Tvrdim da bi se, kroz pravilnu reorganizaciju sa određenim zajedničkim pozicijama koje bi se dogovorile, kao i ekonomskom diplomatijom koja bi realno doprinosila svima u BiH, zatim pravilnim odabirom kadrova, moglo uraditi jako mnogo, da svi pronađu svoj interes. Belgija ima, manje više, iste političke probleme kao i BiH, ali ima dobar sistem diplomatske organizovanosti i funkcionišu dobro – ističe Aćimović.

Nada se da će i pandemija korona virusa, kao svaka velika kriza, „stvoriti neke nove politike i neke nove ljude“, a „ne treba podcjenjivati ni narod, jer kada mu uzmeš i sadašnjost i budućnost, on nema šta više izgubiti“.

Izvor: Dnevni avaz

2020-08-02T18:20:10+01:00 August 2nd, 2020|