Ambasador Draško Aćimović član EWB BiH na G20 Međuvjerskom samitu predstavio koncept o ekonomiji i religiji…

/Ambasador Draško Aćimović član EWB BiH na G20 Međuvjerskom samitu predstavio koncept o ekonomiji i religiji…

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji  Draško Aćimović učestvovao je na G20 Međuvjerskom samitu “Religija, održivi razvoj i izbjeglička kriza”, koji je od 15. do 17. juna održan u Potsdamu, Njemačkoj. 

Spomenuti samit je ujedno i pripremni dio predstojećeg G20 samita lidera koji će  7. i 8. jula ove godine biti održani u Hamburgu.

Aćimović, kao jedini predstavnik iz regiona zapadnog Balkana na samitu, predstavio je koncept “Ekonomija i religija kroz proizvodnju organske hrane, ujedinjeni za zapadni Balkan”.

Prema predstavljenom konceptu, projekat bi povezao religije u regionu na način da zajednički proizvode i plasiraju organsku hranu, što bi pored velikog ekonomskog efekta za zemlje regiona, moglo dovesti i do poboljšanja odnosa između religijskih zajednica.

Ideja je izuzetno dobro prihvaćena i dobila je podršku eminentnih zvanica. Učesnici samita su ponudili svu neophodnu pomoć u razvoju tog koncepta u saradnji sa zemljama regiona.

Tokom dvodnevnog samita, ambasador Aćimović je sa učesnicima razgovarao i o evropskim integracijama BiH i reformskim procesima u zemlji, s naglaskom na potrebu jačanja ekonomije i smanjenja nezaposlenosti. Izrazio je očekivanje da će BiH u što skorije vrijeme dobiti kandidatski status, čime bi zemlja dobila pristup značajnijim finansijskim sredstvima i fondovima.

Samit u Potsdamu je okupio veliki broj međunarodnih stručnjaka iz navedenih oblasti. Cilj Međuvjerskog i samita lidera G20 ove godine su bio-globalni ciljevi razvoja UN-a poslije 2015. godine.

Samit je pozdravio i specijalni predstavnik vlade Argentine gdje će biti održan  sljedeći samit.

 

2018-12-11T00:26:26+01:00 June 18th, 2017|