Draško Aćimović član EWB BIH ; Gdje vodi smjer američkih sankcija, ka pojedincima ili Republici Srpskoj

/Draško Aćimović član EWB BIH ; Gdje vodi smjer američkih sankcija, ka pojedincima ili Republici Srpskoj

Draško Aćimović član EWB BIH ;

Gdje vodi smjer američkih sankcija, ka pojedincima ili Republici Srpskoj

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Ekonomista Draško Aćimović ne misli da bi Sjedinjene Američke Države sankcionisale Republiku Srpsku, već da bi pojedinačno sankcionisale vladajuće zvaničnike iz ovog entiteta odgovorne za blokadu državne vlasti.

Novi izaslanik Stade Departmenta za Zapadni Balkan Gabriel Escobar je u dva navrata javno upozorio na mogućnost sankcija. U intervjuu za Glas Amerike je izjavio da SAD planira “agresivno” sankcionisati one koji su odgovorni za korupciju u Bosni i Hercegovini.

On je jučer ukazao na sankcije u razgovoru sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom. Poručio mu je da prijetnje separatizmom vode ka “izolaciji” i “ekonomskom očaju”.

Gabriel Escobar
Gabriel Escobar

Nekoliko je država u svijetu na osnovu kojih je vidljiv taj očaj nakon američkih sankcija. Nama najbliži primjer toga bila je Srbija pod vladavinom Slobodana Miloševića. Među takvim zemljama su i Bjelorusija, Iran i Sjeverna Koreja.

“Sankcija neće biti, jer je Dodik uradio sve ono što se tražilo od njega”

Aćimović je u razgovoru za Klix.ba istakao da Republika Srpska neće biti sankcionisana, jer je, prema njegovoj ocjeni, Dodik odustao od blokade državnih institucija. Podsjetimo, u srijedu, 29. septembra, Vijeće ministara je usvojilo odluku o privremenom finansiranju, uprkos najavama zvaničnika iz Republike Srpske da se to neće desiti.

“Do sankcija neće doći, jer je on prekinuo blokadu. Tako da je on odustao od priče i u suštini je uradio sve ono što se od njega tražilo”, rekao je Aćimović.

Draško Aćimović
Draško Aćimović

Nazvao je degutantnim sve ono što je posljedica Dodikovog djelovanja. Komentarišući njegovo odustajanje od prvobitnih stavova, smatra da su oni bili samo za potrebe onoga što se dešava u Bosni i Hercegovini.

“Sve što je od njega traženo, on je uradio. Sve što je bilo vezano za novac, tu su bili njegovi ljudi. Čuli ste jučer da je gospodin Zoran Tegeltija (predsjedavajući Vijeća ministara, op.a.) rekao: ‘Između naše dvije zemlje, Bosne i Hercegovine i Hrvatske’. To znači ne samo da je blokada prekinuta, već da je i Tegeltija priznao da radi ono što mora da radi – da je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Javno je rekao da predstavlja Bosnu i Hercegovinu”, istakao je.

Da li je izglednije sankcionisanje pojedinaca?

Aćimović je ponovio da Republika Srpska neće biti sankcionisana, ali očekuje da će uskoro biti objavljen spisak 36 osoba iz Bosne i Hercegovine koje Amerikanci namjeravaju sankcionisati, a o čemu se ranije špekulisalo.

Ukazao je na to da je planirano i osnivanje međunarodnog suda za kriminal i korupciju. To je nazvao osnovom za koju je naveo da će funkcionisati poput suda u Hagu. Naglasio je da će ovaj sud procesuirati pojedince odgovorne za spomenuta djela.

Smatra da kada bi Dodik ostao istrajan u stavovima, SAD bi opet sankcionisale pojedince, ali ne i cijeli entitet.

“On i grupa oko njega mogu snositi ličnu odgovornost. Zašto bi Amerika rušila svoj projekt – Dejtonski mirovni sporazum je njihov projekt zbog Dodika ili nekoliko korumpiranih ljudi?”, zaključio je ekonomista Draško Aćimović u razgovoru za Klix.ba.

Američki izaslanik Escobar je u spomenutom intervjuu upravo naveo to da su Sjedinjene Američke Države, kako je kazao, uložile mnogo u Bosnu i Hercegovinu te da i dalje osiguravaju značajna sredstva za Ured visokog predstavnika (OHR). Nakon njegovog jučerašnjeg razgovora s Dodikom, Dodik je na konferenciji za novinare poručio da neće s njim razgovarati ako “nastavi prijetiti”.

Također podsjećamo da je u utorak, 27. septembra, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler naglasio da se domaći političari moraju posvetiti suštinskim pitanjima, a ne onome o čemu govori i Dodik.

Blokada državne vlasti i Dodikova ponovna obećanja o otcjepljenju Republike Srpske počeli su nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo zakonsku zabranu negiranja genocida i drugih ratnih zločina.

Izvor: KLIX.BA:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/gdje-vodi-smjer-americkih-sankcija-ka-pojedincima-ili-republici-srpskoj/211001033

 

2021-10-04T00:58:51+01:00 October 4th, 2021|