Draško Aćimović član EWB BIH, bivši ambasador BiH – Česi za par sati pokazali pravnu državu na djelu

/Draško Aćimović član EWB BIH, bivši ambasador BiH – Česi za par sati pokazali pravnu državu na djelu

Draško Aćimović član EWB BIH, bivši ambasador BiH – Česi za par sati pokazali pravnu državu na djelu

– U Češkoj je u četvrtak naveče u 23:56 ministar zdravlja sa potpredsjednikom vladajuće partije ANO ušao u restoran i ostao do 00:50 i time prekršio mjere zabrane izlazaka u lokale poslije 24 časa. Uslikali su ga i ujutro u 7 sati je bio u medijima. U 8 sati je već opozicija tražila njegovu ostavku. U 10:40 on i restoran su dobili kaznu u iznosu od 130 000 evra. U 11:10 bio je smijenjen i potpredsjednik partije ide u ostavku.

24.10.2020 | 11:14

Česi za par sati pokazali pravnu državu na djelu

To je pravna država koja poštuje građane, koja poštuje medije, koja ima političare koji nisu tu zbog sebe već zbog naroda – kaže u izjavi za Skener.info Draško Aćimović, ekonomski analitičar i bivši ambasador BiH u Briselu.

On naglašava da i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija mora dati ostavku i osloboditi prostor za ekspertski SM koji će spasiti građane koji su gladni, bez posla,bez snage više za bilo šta.

-Najveću nesreću građanima i Republike Srpske i Federacije BiH nanio je i dalje nanosi Savjet ministara sa predsjedavajućim Tegeltijom na čelu, koji su u nezapamćenoj zdravstvenoj i ekonomskoj krizi pokazali odsustvo i najmanje ljudskosti prema sopstvenim građanima – ističe Aćimović.

On je dodao da se Savjet ministara sastajao do sada samo da moli za dobijanje kredita i da postavlja svoje kadrove u institucije.

Pad BDP u BiH je bio za drugi kvartal ove godine 10.8% i to u periodu kada je stigao veliki kredit MMF od 330 miliona dolara i na desetine miliona evra pomoći i donacija koji su završili u potrošnji tako da je stvarni pad još veći. Krizni štab SM je imao samo jedan sastanak na početku pandemije i poslije toga se više nije sastao zbog čega je i ministar Radončić podnio ostavku.

-Da su imali iole morala, obraza, poštenja i saosjećajnosti sa građanima i oni bi tada učinili isto i otvorili prostor da se napravi ekspertski Savjet ministara uz podršku što većeg broja partija iz cijele BiH. Da se na vrijeme preduzme sve što je potrebno da se koordiniše pomoć za BiH sa EU, da se smanji javna administracija koja ima na hiljade partijski zaposlenih neradnika (odlaskom samo 2000 neradnika može se svaki mjesec od njihovih plata davati za 10 000 ugroženih porodica po 100 KM), da se zaustave sve nabavke i svi nepotrebni troškovi, da se naprave hitne reforme koje traži EU, a neophodne su za građane BiH i time se zaustavi barem jedan dio bjesomučnog kriminala i korupcije, ali SM se odlučio na potpuni nerad i time ugrozio živote svih građana – kategoričan je Aćimović.

-Da li je na njih mislio američki predstavnik za BiH Metju Palmer, kada je u petak rekao da tražiti od političara u BiH da zaustave kriminal i korupciju je kao tražiti od lisice da čuva kokoške – upitao je bivši ambasador.

-Međunarodna zajednica je, kao i finansijski svijet, jasno rekla: “Nećete dobiti novac dok ne zaustavite kriminal i korupciju i ne uradite sve neophodne mjere za građane Republike Srpske i Federacije BiH.” – poručuje Aćimović i dodaje:

-Ovo je posljednji momenat da ovaj SM ode, da se spasi ovaj narod kojem ne trebaju vaša hvalisanja i slikanja otvaranja graničnog prelaza koji niste napravili vi nego EU. Narodu ne treba zabrana u jeku godišnjih odmora koju ste uveli da im ne može doći rodbina i prijatelji iz inostranstva. Narodu ne trebaju vaši auti, rotacije i besmisleni urlici o “ugroženosti”. Narodu treba zdravlje,posao i mir, a vi ste im to uzeli – zaključuje Aćimović.

(Skener.info)

Izvor: https://www.rtvbn.com/3994340/cesi-za-par-sati-pokazali-pravnu-drzavu-na-djelu

2020-10-24T15:54:06+01:00 October 24th, 2020|