Doktorica Nurka Pranjić, član EWB BIH, koordinatorica medicine rada Federacije BiH pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji: “Ozbiljne posljedice pandemije COVID-19”

/Doktorica Nurka Pranjić, član EWB BIH, koordinatorica medicine rada Federacije BiH pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji: “Ozbiljne posljedice pandemije COVID-19”

Doktorica Nurka Pranjić, član EWB BIH upozorava na ozbiljne posljedice pandemije COVID-19

Doktorica Nurka Pranjić, koordinatorica medicine rada Federacije BiH pri  Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i šefica katedre Medicine rada na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli nedavno je upozorila na jedan od gorućih problemaa to su posljedice  pandemije koronavirusa.  Još u listopadu prošle godine Federacija BiH je dobila Zakon koji je gotovo  više od 15 godina bio u parlamentarnoj proceduri što je podrazumjevalo da poslodavac mora osigurati sigurno i zdravo radno mjesto za svakog pojedinca na poslu, uz procjene rizika na poslu.

„Kada bismo procjenjivali COVID-19 kao biloški faktor rizika na poslu, nikako drugačije ga ne bismo mogli klasificirati nego kao rizik koji je veoma brzo prenosiv sa čovjeka na čovjeka, teška bolest koja može uzrokovati i smrt. To znači da COVID sa sobom nosi rizik najvišeg intenziteta“, upozorava prof. dr. Nurka Pranjić.

Iako je ministar rada Federacije BiH Vesko Drljača u prosincu prošle godine najavio da će zdravstveni radnici biti veoma zaštićeni te da će COVID-19 s izraženom kliničkom slikom postati profesionalna bolest, tome se pokušavaju oduprijeti poslodavci, jer je napravljena ogromna diskriminacija prema drugim uposlenicima koji su izloženi rizicima koronavirusa.

„Vi ste konkretno kao novinar također u određenom riziku. Vi radite intervju sa mnom i ne znate kakve ja nosim tegobe. Ja sam na ovaj razgovor s vama došla iz zdravstvene ustanove i imala sam pacijenticu koja je imala COVID. Znači vi ste na svom radnom mjestu izloženi profesionalnom riziku. Vi biste morali odmah ići u izolaciju, automatski bi vam bila smanjena plača iako niste ništa zgriješili i radite svoj posao sasvim normalno. Također, postoji rizik i da ćete se razboljeti, a time i strah da nećete preživjeti, jer je COVID-19 veoma ozbiljna bolest. Može se dogoditi da će vas bolest veoma ispatiti da ni sami nećete biti sposobni za povratak na posao i to će biti vaša greška“, ističe dr. Nurka Pranjić za Hrvatski glasnik.

Također, ogroman je rizik da pluča kod čovjeka ostanu nefunkcionalna, da neurološki poremećaji budu veoma izraženi, a već sada se sve više ljudi žali na postcovid simptome.

„Poslodavac niti na jednom mjestu nije mogao osigurati dovoljno sigurno radno mjesto. Zašto? Zato, što niti jedna maska nije sigurna kao što niti jedno radno mjesto nije oslobođeno od površina na kojima netko može ostaviti virus. Zato vi imate danas ljude koji odlaze na posao iako osjećaju simptome, a sve zbog straha da ne izgube posao. Svima nam je jasno da je ovo vrijeme kada nema zaposlenja i kada se gube radna mjesta. Također, s druge strane imamo pogrešne odluke, jer ne postoji multidisciplinaran tim kada govorimo o kriznom štabu. Preimjerice smanjili su izolaciju na 10 dana, a ne rade retestiranja kao što se to radi u Europi, da bi se vidjelo da radnik nije ponio virus na posao“, pojašnjava dr. Nurka Pranjić i dodaje da mnoga istraživanja pokazuju da virus može biti u organizmu aktivan i mjesec dana.

Stoga je neophodna osviještenost, kako struke i institucija tako i društva u cjelini. Međutim, ovdje je struka i njihovo mišljenje i znanje potpuno zanemareno.

„Konkretno, evo ja sam kontinuirano već više od 20 godina profesorica. Imam katedru koja je jedina razvijena u BiH, imamo razvijen odjel za patologiju i toksikologiju, meni dolaze iz cijele BiH i niko me ništa nikada nije pitao. Ja sam stalno intervenirala i kada je napravljena lista profesionalnih bolesti, upozoravala sam na greške. Ministar je dobivao moja pisma, ali odgovora nikada nije bilo“, rekla nam je prof. dr. Nurka Pranjić.

Zbog svega ovoga posljedice COVID-19 bit će pogubne po cijelo društvo, a ostaje i ključno pitanje hoćemo li uopće imati sposobnih radnika u zdravstvu koji su ključni resurs za čovjekovo zdravlje.

M. Nikolić

Izvor:Hrvatski glasnik

https://hrvatskiglasnik.ba/ozbiljne-posljedice-pandemije-covid-19/

2021-02-15T16:01:18+01:00 February 15th, 2021|