Dario Jovanović i Ilija Trninić članovi EWB BIH- Ambasada SAD-a herojem mjeseca decembra proglasila Koaliciju “Pod lupom

/Dario Jovanović i Ilija Trninić članovi EWB BIH- Ambasada SAD-a herojem mjeseca decembra proglasila Koaliciju “Pod lupom

Dario Jovanović i Ilija Trninić članovi EWB BIH-

Ambasada SAD-a herojem mjeseca decembra proglasila Koaliciju “Pod lupom

Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije “Pod lupom” (Foto: T. S./Klix.ba)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH proglasila je ovomjesečne heroje i ovog puta je to Koalicija “Pod lupom” zbog zalaganja za demokratsko i korektno provođenje izbornog procesa.

Oni su ovu titulu odnijeli zato što su, kako je Ambasada SAD-a navela u svom saopćenju, prvaci slobodnih i poštenih izbora u BiH. Koalicija “Pod lupom” postoji već osam godina i i za sve to vrijeme su “neumorno radili na unapređenju demokratskog odlučivanja za slobodnu i poštenu BiH koju građani zaslužuju”.

“Heroj mjeseca decembra je Koalicija “Pod lupom”. „Pod lupom“ je prvak slobodnih i poštenih izbora u BiH, gorljivo braneći političke slobode, poštene izborne procese, nepristrano prebrojavanje glasova i renomirane rezultate izbora u kojima je svaki glas bitan. Gotovo cijelo desetljeće, ova koalicija organizacija civilnog društva neumorno je radila na unapređenju demokratskog odlučivanja za slobodnu i poštenu BiH koju građani zaslužuju”, naveli su iz Ambasade SAD-a.

 

“Tokom proteklih osam godina, ‘Pod lupom’ je angažirala više od 150.000 građana BiH kako bi pomogli u unapređenju izborne uprave, kao i preko 100 organizacija civilnog društva koje su služile kao nezavisni promatrači izbora. Dvadeset i šest njihovih preporuka za poboljšanje izbornih pravila i postupaka provele su relevantne institucije, a standardne operativne procedure za izvještavanje njihovih promatrača poslužili su kao primjer nezavisnim posmatračima izbora u Gruziji, Kirgistanu, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu”, obrazložila je Ambasada SAD-a ovim svoju odluku da herojem decembra proglase upravo ovu koaliciju.

2022-12-22T21:46:52+01:00 December 22nd, 2022|