Bivši ambasdori Igor Davidović i Draško Aćimović; NON PEJPER EUFORIJA Na Balkanu je vatra ugašena, ali žar uvijek tinja

/Bivši ambasdori Igor Davidović i Draško Aćimović; NON PEJPER EUFORIJA Na Balkanu je vatra ugašena, ali žar uvijek tinja

Bivši ambasdori Igor Davidović i Draško Aćimović; NON PEJPER EUFORIJA Na Balkanu je vatra ugašena, ali žar uvijek tinja

Prekrajanje granica zemalja Balkana, uključujući BiH, u proteklih mjesec dana ponovo se našlo u žiži domaće, ali i svjetske javnosti zahvaljujući brojnim non pejperima kojima se „mahalo“ u medijima, a o čijem porijeklu se uglavnom ništa ne zna.

 

Evropski (ne)papirni rat službeno je počeo krajem marta kada je Hrvatska poslala u Brisel non pejper koji su potpisale Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Kipar, a u kojem se govori o promjeni Izbornog zakona u BiH po volji HDZ BiH.

Odmah potom član Predsjedništva BiH Željko Komšić poslao je i svoju verziju non pejpera u Brisel u kojem je žestoko kritikovao Hrvatsku i Srbiju zbog, kako je rekao, miješanja u unutrašnje stvari u BiH.

Buru u javnosti, međutim, najviše je izazvao non pejper koji se pojavio dvije sedmice kasnije pod naslovom “Zapadni Balkan – put naprijed”, a za koji se tvrdilo da iza njega stoji Slovenija. U tom dokumentu se, između ostalog, predviđa prekrajanje granica šest zemalja Balkana, podjelu BiH i stvaranje “velike Albanije” i “velike Srbije”.

I tu nije kraj non pejper euforiji.

U međuvremenu, javnost je mogla da čuje i za pojavu novih non pejpera koji su navodno potekli iz Budimpešte, a po nekima i iz njemačko-francuske kuhinje, a koji, takođe, predviđaju prekrajanje granica zemalja Balkana.

I neki analitičari, poput američkog stručnjaka za Balkan Danijela Servera, predlagali su u javnosti i svoje verzije non pejpera, a svoju verziju non pejpera ovih dana je najavio i lider SNSD Milorad Dodik.

Uporedo sa non pejperima, duhovi podjela opsjedali su Balkan zahvaljujući i izjavama raznih međunarodnih analitičara koji su u svojim analizama predviđali raspade BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije.

Tako je, na primjer, istraživač britanskog Centra za geopolitike i bivši diplomata Timoti Les nedavno prognozirao da će doći do prekrajanja granica na Balkanu tako što će „Srbija dati Kosovo za Republiku Srpsku“. On tvrdi da će Amerika dozvoliti raspad BiH, kako bi se istovremeno riješila dva problema – Kosova i BiH.

Iako su non pejperi neformalni diplomatski dokumenti koji nemaju ni datum, ni potpis, niti obavezu sprovođenja, ipak su digli neviđenu buru u javnosti, a „temperaturu“ su dodatno zagrijali i brojni analitičari.

Šta je pozadina cijele priče i kome one idu u prilog? Šta je navelo diplomate na aprilski (ne)papirni rat nad Balkanom?

Glavni istraživač i koordinator programa u Centru za primjenjene evropske studije u Beogradu i bivši ambasador BiH pri EU Igor Davidović smatra da nije riječ o nikakvoj međunarodnoj diplomatskoj ofanzivi, već da iza svega stoji „domaća kuhinja“.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Foto Alesandar Golić/RAS Srbija

On vjeruje da je bura koja se proteklih dana digla u javnosti kreirana upravo na Balkanu i to od strane onih kojima takva priča odgovara.

Davidović ističe da non pejper, kao tehnički instrument kojim se komunicira u svijetu diplomatije na vrlo neformalan način, nije nikakav novitet. To je nešto, kako dodaje on, čime se diplomatija odavno služi radi anketnog ispitivanja, reagovanja i slično.

– Na Balkanu smo u proteklom periodu prvo imali neke rezolucije, pa rezoluciju protiv rezolucije, pa neke strategije, pa strategije na strategiju. Sada smo doživjeli nekakvo pomodarstvo koje se zove non pejper euforija. Mnogi od tih dokumenata su u stvari neki fantomski non pejperi jer niko ne zna ni da li zaista postoje. Oni koji se prozivaju da su ih napisali ili negdje uputili tvrde da nisu. Prema tome, riječ je o nekim, prije bih rekao, spekulacijama, nego što je riječ o realnosti – ističe Davidović za Srpskainfo.

On kaže da su uporedo sa pojavom navodnih non pejpera uslijedile i očekivane reakcije od strane političara i javnosti. Neki su ih dočekali sa osudom, a neki sa odobravanjem.

Davidović ističe da ni jedan od tih non pejpera, ako zaista postoje, ništa bitno neće promijeniti na Balkanu, pogotovo ne granice. Bar ne diplomatskim putem.

– Teško da će se interesi velikih igrača znatno promijeniti. Da bi se nešto realizovalo moralo bi se izvesti u nekoj zvaničnoj diplomatskoj akciji ili inicijativi, a ne u nekoj anketnoj koja se sada kod nas popularno zove non pejper diplomatija. Figurativno rečeno na Balkanu je vatra ugašena, ali žar uvijek tinja – upozorava Davidović.

On kaže da ko god zagazi na teritoriju Balkana s namjerom da napravi neku dublju promjenu ili nešto što bi se ticalo raspada država, pripajanja dijelova jedne države drugoj, taj žar će pretvoriti u plamen.

Davidović stoga ne vjeruje da je iko sposoban i kadar ili da želi da preuzme na sebe odgovornost zbog rasplamsavanja nekih sukoba. On ističe da pojavu navodnih non pejpera domaća politička scena koristi za još jedno pozicioniranje i sučeljavanje jednih protiv drugih, pa otud i najnovije priče o mirnom razlazu koje su vrlo malo vjerovatne.

Bivši ambasador BiH u Briselu Draško Aćimović slaže se sa ocjenama da je priča o fantomskim non pejperima vjerovatno kreirana u domaćim kuhinjama.

FOTO: N1/RAS SRBIJA
FOTO: N1/RAS SRBIJA

Draško Aćimović

On ističe da ni jedan dokument, bilo službeni ili neslužbeni, ne može stići u Brisel, a da mu se ne zna porijeklo. Aćimović kaže da vrh EU zna odakle dolazi određeni dokument i ko je njegov autor.

S obzirom na to da se u javnosti u poslednje vrijeme spominju non pejperi koje niko nije video i od kojih svi peru ruke, Aćimović kaže da je očito da nešto ne štima u cijeloj priči.

– Očito da ta priča nekome odgovara kako bi se sakrili neki problemi u zemljama Balkana, posebno BiH, poput loše ekonomske situacije, zaduženja, kredita koji su stigli iz EU, pomoći koja stiže iz EU i slično. Sve govori da iza cijele priče stoje lokalni akteri koji tu priču pokušavaju iskoristiti za neke svoje ciljeve- kaže Aćimović za Srpskainfo.

Da li je neko pisao non pejpere u saradnji sa osobama iz određenih zemalja u okruženju to, po riječima Aćimovića, još ne znamo, ali je vidljivo da se svi ograđuju od toga, i Srbija, Slovenija, Amerika, Rusija, pa i EU.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Zijad Bećirović, podsjeća da niko još nije preuzeo odgovornost za non pejpere od kojih neki potencijalno „nude i rat“,

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Svi koji su autori ovih non pejpera pristali su i na rat kao modus operandi i kao sredstvo prekrajanje granica. Naravno da kreatori uvijek imaju i skrivene ciljeve i lično mislim da postoje određene grupacije u Evropi koje nude prekrajanje, te imaju  razne druge ciljeve, od političkih do finansijskih, ali i teritorijalnih – kaže Bećirović u razgovoru za Srpskainfo.

Kad se riješi pitanje Kosova, kako dodaje on, tada će prestati priča o prekrajanju granica.

Bećirović smatra da su i međunarodne snage koje su zadužene za rješavanje kosovske krize u znatnoj  mjeri i inicijatori i autori karata, ali i glasnogovornici takvih politika.

– Kada SAD sa EU riješi pitanje Kosova tada će se prestati sa pozivima na prekrajanje granica. Ovdje ne mislim da je Srbija izvor nekih karata, ali mislim da lider SNSD Milorad Dodik koristi situaciju sa Kosovom da bi najavljivao odcjepljenje Republike Srpske i jedino on nije demantovao priče oko non pejpera. Ako bi prihvatili logiku non pejpera onda nas čeka talas promjena granica ne samo izvan EU – upozorava Bećirović.

Izvor: https://srpskainfo.com/non-pejper-euforija-na-balkanu-je-vatra-ugasena-ali-zar-uvijek-tinja/

2021-05-07T17:12:07+01:00 May 7th, 2021|