Arapsko slovo, ikone i freske: Umjetnost vuče korijene iz religije

/Arapsko slovo, ikone i freske: Umjetnost vuče korijene iz religije

Predsjedavajući MRV-a i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci izjavio je da skoro svaka nacionalna kultura ima korijene u religiji, pa samim tim i umjetnost vuče korijene iz religije.
Istakao je da postoje religije u kojima se ljudski likovi ne smiju prikazivati, što je slučaj s islamom i judaizmom, ali postoje drugi načini likovnog izražavanja, kao i da religija ima važnu ulogu u literaturi.
Profesor Ismet Bušatlić rekao je da je islamska umjetnost najmlađa umjetnost istoka, te da su se njome izražavali brojni narodi koji su primili islam, a za vrijeme Osmanskog carstva stigla je i na ove prostore i ostavila vidljive spomenike u arhitekturi, arabeski, minijaturi i kaligrafiji.
Pojasnio je da je islam civilizacija pisma pa se arapsko slovo našlo na različitim materijalima – kao ukras u džamiji, ali i na predmetima svakodnevne upotrebe.
Paroh Zenički Marko Maleš naveo je da Srpska pravoslavna crkva puno pažnje pridaje umjetnosti, počevši od arhitekture do likovne umjetnosti na ikonama i freskama.
Dodao je da je od osnivanja hrišćanstva slikanje i freskopisanje predstavljalo izražavaje vjere i ljubavi prema Bogu, te da u manastiru u Čajniču postoji ikona Presvete Bogorodice Čajničke za koju se vjeruje da je izliječila mnoge ljude molitvama.
Panel diskusija je održana pod okriljem trogodišnjeg projekta “Unapređenje međureligijske izgradnje mira” kojeg provodi MRV u saradnji sa CRS-om (Catholic Relief Service). Podršku diskusiji pružio je Renevabis, njemačka katolička organizacija za pomoć Jugoistočnoj Evropi.

Izvor: klix.ba

2018-01-08T19:58:58+01:00 February 24th, 2016|