Ambasador BiH u Belgiji Draško Aćimović tvrdi: Brisel je umoran od našeg nadmudrivanja i dizanja tenzija, i zato…

/Ambasador BiH u Belgiji Draško Aćimović tvrdi: Brisel je umoran od našeg nadmudrivanja i dizanja tenzija, i zato…

Od entuzijazma i ispružene ruke koju smo imali prije godinu dana, s njihove strane je, zbog našeg ponašanja, sve prilično zahladilo – ocijenio je ambasador

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji Draško Aćimović bilateralne odnose između BiH i Belgije ocijenio je jako dobrim, istakavši u razgovoru za Fenu da je ova zemlja, za razliku od neutralnog statusa koji je imala tokom prošle godine, sada preuzela aktivnu ulogu u pogledu BiH.

– Jako sam zahvalan belgijskim vlastima na konkretnim potezima u pravcu podrške BiH u EU integracijama. Još prije godinu dana ponudili su nam stručnu pomoć oko svih pitanja u vezi mehanizma koordinacije, kao i specijalnu obuku u Briselu za naše ljude koji budu uključeni u taj mehanizam – podsjetio je.

Osim toga, kaže, obnovljena je i saradnja s grupom prijateljstva pri Parlamentu Belgije koja je bila deaktivirana 2008 godine.

– Imamo njihovu aktivnu podršku za naš put u EU – istakao je, uz konstataciju da je Belgija zaista iskreni prijatelj BiH.

Govoreći o mogućnostima proširivanja ekonomske saradnje između dvije zemlje, naglasio je da postoje velike mogućnosti za saradnju u svim segmentima ekonomskih odnosa, ali da stalna radikalizacija odnosa i podizanje tenzija u BiH odbijaju investicije, što je, po mišljenju ambasadora, u potpunosti razumljivo.

– Investicije traže mir i sigurnost i trebamo imati za cilj da se stvari smire te da počnemo raditi na uspostavi povjerenja, jer ćemo samo tako moći iskoristiti spomenute mogućnosti – podvukao je.

Na pitanje kako u Briselu ocjenjuju trenutnu političku situaciju u BiH, odgovorio je da su “zaista umorni od našeg neprestanog nadmudrivanja i podizanja tenzija.“

– Od entuzijazma i ispružene ruke koju smo imali prije godinu dana, s njihove strane je, zbog našeg ponašanja, sve prilično zahladilo – ocijenio je ambasador.

Za situaciju u vezi s Upitnikom Evropske komisije, koji je već trebao biti završen i poslat, kaže da predstavlja veliko razočarenje za Brisel te da su posebno iznenađeni, budući da 2017. nije izborna godina u BiH, sporim radom na pitanjima iz Upitnika.

– Prošla i ova godina su trebale, baš iz tog razloga, biti iskorištene da se što više uradi na Upitniku – smatra Aćimović.

On ističe da su briselske diplomate u pogledu puta BiH ka Evropskoj uniji stava da moramo odlučiti šta hoćemo i da se, ako zaista želimo da idemo u pravcu EU integracija, moramo početi ponašati ozbiljno i prihvatiti standard koje imaju i sve druge evropske zemlje.

– Ako odlučimo da krenemo sa iskrenim partnerstvom, Evropa će nam ponovo dati ruku i šansu da dođemo do kandidatskog statusa koji nam otvara daleko veće mogućnosti povlačenja novca za razne projekte – napominje amabasador.

Osim toga, dodao je, dobijanje kandidatskog statusa daje signal investitorima da zemlja ide u dobrom pravcu i da se u nju može ulagati, što bi dovelo do porasta broja zaposlenih i zaustavljanja odlaska mladih i stručnih ljudi.

– Sve države u našem okruženju su ili ušle u EU ili imaju kandidatski status, a BiH se nalazi na raskrsnici te je pitanje da li će biti izolovana od Evrope, ili će biti dio nje – ističe Aćimović.

Ambasador Aćimović je tokom razgovora napomenuo da je dobio poziv da učestvuje kao jedini govornik iz regiona na međureligijskom samitu zemalja G20, koji će biti održan u Njemačkoj u okviru samita lidera G20.

Pojasnio je da je tema ovogodišnjeg G20 Međuvjerskog samita “Religija, održivi razvoj i izbjeglička kriza“ te da će okupiti međunarodne stručnjake iz oblasti prava, ekonomije, politike, kao i svjetske lidere iz različitih regija, poslovnog i humanitarnog svijeta.

Cilj samita je naglašavanje uloge religije u promoviranju globalnih ciljeva razvoja svijeta nakon 2015. godine, što je ujedno i fokus Njemačke koja je domaćin ovogodišnjeg samita lidera G20.

– Velika mi je čast što sam pozvan, a posebno što ću imati priliku govoriti o temi “Religija i biznis”. To je, zaista, jedinstvena prilika da se čuje i naš glas na tako važnom mjestu – kazao je ambasador, kojeg je za govornika o ovoj temi kvalificirala karijera u ekonomiji, odnosno vođenje projekta “Eurolife“ (finansijsko posredovanje), koji je imao više od 35.000 zaposlenih u 11 evropskih država.

Osim navedenog, tome je doprinio i njegov odnos prema religiji zbog kojeg je dobio i orden Svetog Mihaila za širenje međureligijske tolerancije Ukrajinskog Patrijarha.

Tema o kojoj će govoriti, kaže, može izgledati utopistička, ali bi mogla donijeti korist, ne samo građanima BiH i regiona već i samim religijama.

– Želim prvo predstaviti tu ideju na samitu u junu te vidjeti da li možemo dobiti međunarodnu pomoć i podršku za nju – kazao je ambasador BiH u Kraljevini Belgiji.

Save

2017-06-29T07:28:54+01:00 April 4th, 2017|