“Akademija izvrsnosti East West Bridge u BIH” Panel – Ekonomski procesi u BiH sa aspekta motivacije mladih u poduzetništvu, Draško Aćimović i Zoran Palvlović

/“Akademija izvrsnosti East West Bridge u BIH” Panel – Ekonomski procesi u BiH sa aspekta motivacije mladih u poduzetništvu, Draško Aćimović i Zoran Palvlović

“ACADEMY OF EXCELLENCE – EAST WEST BRIDGE IN B&H” 2023/2024

Partner u projektu:

Vlada Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstvo vanjskih poslova SAD

 

“Akademija izvrsnosti East West Bridge u BIH”

Panel – Ekonomski procesi u BiH sa aspekta motivacije mladih u poduzetništvu.

Motivacijski panel koji je održan drugog dana napredne Akademije izvrsnosti u Tuzli vodili su Draško Aćimović bivši ambasador BiH /ekonomski ekspert i Zoran Pavlović ekonomski espert, sa temama Kritičkog razmišljanja, Liderstva i pitanja. Da li postoji ekonomska strategija u BiH?

Teme su bile široke a interes učesnika zapažen, tako da je prezentacija gosp. Aćimovića o liderstvu i borbi za lični uspjeh dala učesnicima dobar primjer da se u poslovnom i profesionalnom životu svako mora zalagati i boriti jer bez potpune posvjećenosti poslu treba imati i hrabrosti za dokazivanje vlastitog znanja i sposobnosti.

Draško Aćimović je tom prilikom rekao : Bosna i Hercegovina je nažalost prošle godine dospjela na vrh zemalja Evrope po korupciji i kriminalu. Postala  je prva  u Evropi i druga u Evroazijskom prostoru iza Rusije što je velika prepreka za bilo kakve strane investicije i integracije sa EU. To pokazuje da nije nacionalizam največi problem već korupcija koja ne dozvoljava da zemlja krene napred i da građani osjete da imaju budučnost u zemlji koja je prebogata prirodnim resursima i kvalitetnim ljudima. Ekonomija može promjeniti stvari ali tek nakon pravosuđa koje mora prvo uraditi svoj posao. Politika tenzija, mržnje,stvaranja slike o nemogućnosti bilo kakvog normalnog života je postao model vladanja već desetljećima. Međutim ono što se često zaboravlja je da u Evropi, Ukrajini bukti veliki rat koji se može proširiti na sve druge zemlje i da ništa nije kao što je bilo prije dvije godine.

Vrijeme je za ozbiljne, nekorumpirane i odgovorne političare koji će preuzeti odgovornost za budućnost zemlje gdje građani imaju puno pravo da traže odgovornost, promjene i kako je govorio BiH nobelovac Ivo Andrić:” Dok god ima mraka, biće i svanuća!”

Drugi panelista gosp. Pavlović se bavio ekonomijom i značaju koji ekonomski razvoj svakog društva mora da bude primaran nad politikom i politikanstvom u koje BiH danas živi. Dobri primjeri oko nas nam trebaju da nam daju snagu, nadu i volju za bolji život te se svako mora aktivno angažovati na ličnom i profesionalnom planu.

Ekonomija, ekonomija i opet ekonomija mora biti u centru rada, politike i vlada na svim nivoima u BiH a to počinje sa strategijama društvenog i ekonomskog razvoja. Dobri primjeri iz Bijeljine i Sokoca koji su prezentovani učesnicima su pobudili interesovanje za bolje razumijevanje kreiranja društvenih strategija na svim nivoima, o čemu je dat i dobar primjer.

 
2024-05-04T13:18:58+01:00 May 1st, 2024|