Adil Kulenović

/Adil Kulenović

Adil Kulenović je profesor filozofije i sociologije. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Interdisciplinarnom postdiplomskom studiju Univerziteta u Sarajevu, specijalizirao na Institutu Gramši u Rimu. Četiri mjeseca prije rata u BiH pokrenuo je Nezavisni radio Studio 99, a u februaru 1995. Godine i Nezavisnu televiziju 99. Bio je glavni i odgovorni urednik ovog medija sve do 2011. Godine kada je ugašen. Kao voditelj emisije Intervju dana snimio je oko 5000 intervjua, u kojima su, pogotovo u opkoljenom Sarajevu, prodefilovali svi bitni domaći i međunarodni akteri politike, kulture i javnog života. Dokumentarna svjedočanstva o slobodnom govoru u ratnom Sarajevu su složena na U najtežim vremenima bio je glasnogovornik građanskog Sarajeva i BiH. Za ratno novinarstvo dobitnik je nagrade Federico Motta Editore „ Obiettivo Europa“ 1996. godine , a za nezavisnu uređivačku politiku  Silver  Price  Rose  Evropskog parlamenta – građanin Evrope za 2000. godinu.

Osnivač je Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“  1993. godine, čiji je sadašnji predsjednik, jedan suosnivača Helsinškog komiteta BiH i drugih organizacija..

Bavio se i izdavačkom djelatnošću, a posebno u predratnom vremenu izdanjem uticajne knjige Istina o Bosni i Hercegovin.

Dobitnik je Ordena Crnogorske zastave 2011. godine Republike Crne Gore za doprinose u procesu osamosteljenja Crne Gore i razvijanje prijateljskih odnosa sa BiH.

 

 

2018-01-08T19:58:55+01:00 July 7th, 2017|