Draško Aćimović bivši ambasador i član EWB BIH: Nema više vremena za analitiku, jedino rješenje su prijevremeni izbori

/Draško Aćimović bivši ambasador i član EWB BIH: Nema više vremena za analitiku, jedino rješenje su prijevremeni izbori

Draško Aćimović bivši ambasador i član EWB BIH: Nema više vremena za analitiku, jedino rješenje su prijevremeni izbori

Ekonomski stručnjak Draško Aćimović izjavio je za BHRT da je jedini izlaz iz trenutne situacije u Bosni i Hercegovini da visoki predstavnik raspiše prijevremene izbore i da se formira krizni štab na nivou države. Sve ostalo je, ističe, haos u koji sve dublje tonemo.

 

Gostujući u emisiji BHT1 Uživo, Aćimović je ocijenio da je ponašanje bh. vlasti u proteklom periodu – morbidno. Kako je rekao, smiju se građanima u lice, ali i stranim ambasadorima i predstavnicima međunarodne zajednice, iživljavaju se, bez imalo empatije i smatraju da su oni najpametniji.

“Ne pomišljaju na ostavke bez obzira na stotine mrtvih i katastrofalnu situaciju, i ekonomsku i demografsku, da ne govorim o zdravstvenoj. Oni i dalje ne misle da su krivi i nastavljaju sa svojim pričama. Preostaje nam samo jedan izlaz – ako je BiH protektorat, a jeste, imamo čovjeka na čelu OHR-a koji donosi odluke na nivou BiH i on treba da raspiše prijevremene izbore, da okupi stručnjake iz Republike Srpske i Federacije BiH, koji će najkasnije do septembra preuzeti krizni menadžment i upravljanje zemljom da spasi sve građane BiH. To je jedini izlaz koji ja vidim u ovom momentu, sve ostalo je haos u koji tonemo sve dublje i ne možemo se drugačije izvući”, rekao je Aćimović.

On je upozorio da svjedočimo kriznoj situaciji kada zemlju treba preuzeti pod kontrolu.

“Mi smo u ratu, ovo je biološki rat, puca se iz respiratora, vakcina i to je rat koji će trajati dugo. Za godinu dana u BiH nije urađeno ništa”, ističe Aćimović.

On je podsjetio da je BiH početkom prošle godine dobila 330 miliona eura pomoći koje su, kako je naveo, bh. vlasti potrošile na sebe umjesto da su sredstva usmjerili kako bi pomogli građanima kojima je pomoć neophodna.

“Moglo je 270 hiljada građana koji su u teškoj situaciji, svaki mjesec, šest mjeseci, primati po 400 KM. Oni su to potrošili na sebe, za svoje plate….”.

Aćimović kaže da je tragično što smo došli do tačke da policija mora štrajkati za svoje minimalne plate.

Policija, smatra on, treba da pruži fizičku zaštitu sudijama i tužiocima, da se konačno otvore brojne afere i da se krene u hapšenja kriminalnih političara.

Aćimović kaže da je prošlo vrijeme kritike i analitike, te da je krajnje vrijeme da se djeluje.

“Građani BiH su već sada toliko poniženi i maltretirani od strane sadašnjih političkih grupacija, da nema dalje. Naši predstavnici SIPA-e vrlo dobro znaju koliko u tužilaštvu ima završenih djela, minimalno da se jedna kompletna politička garnitura makne sa scene, da se vrate novci koji su ukradeni građanima i da se počne normalno živjeti. Nemamo više vremena ni za kritiku ni za analitiku, mi moramo dejstvovati”.

Aćimović je podsjetio da je Vijeće ministara u najtežoj pandemijskoj godini zadužilo građane BiH za više od dvije milijarde maraka te naglasio da neko za to mora krivično odgovarati.

“Najžalosnije je što od tih novaca nisu sagrađene bolnice, nisu vraćeni naši ljekari iz inostranstva, već je sve potrošeno na njihove jahte i vikendice. To je strašno i za to neko mora krivično odgovarati”, rekao je Draško Aćimović u emisiji BHT1 Uživo.

Izvor: BHRT https://bhrt.ba/acimovic-za-bhrt-nema-vise-vremena-za-analitiku-jedino-rjesenje-su-prijevremeni-izbori/

Izvor: N1: https://ba.n1info.com/vijesti/vijece-ministara-bih-nanijelo-zlo-gradjanima-pokrenuti-krivicne-prijave/

 

2021-03-18T14:30:21+01:00 March 17th, 2021|